Predstavljena buffer zona Ministarstva kulture za grad Dubrovnik, prva takva u Hrvatskoj

338

Ministarstvo kulture i medija RH predstavilo je danas u Lazaretima dokument „Konzervatorska podloga za kontaktnu zonu svjetskog dobra Starog grada Dubrovnika“. Prezentirao ga je Tomislav Petrinec, glavni konzervator u Ministarstvu kulture i medija, uz nazočnost pomoćnika ministrice Davora Trupkovića i gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića.

Radi se konzervatorskoj podlozi za proširenu  buffer zonu, odnosno kontaktnu zonu svjetskog dobra  Grada Dubrovnika. To je prostor koji predstavlja predmet interesa u smislu očuvanja prihvatljivog okruženja svjetskog dobra  i u tom području se kontroliraju zahvati koji bi mogli imati utjecaj na postav svjetskog dobra. Proširena je u odnosu na prvotno ustanovljenu zonu iz 1994. godine i obuhvaća prostor od Gruškog zaljeva, odnosno Kantafiga i Batahovine pa sve do Svetog Jakova, odnosno pozicije rta Orsule te padine Srđa.

”Svjesni smo toga da je Dubrovnik zapravo već dosegao kapacitete izgradnje pogotovo u ovom vidljivom dijelu zajedničke vidljivosti sa svjetskim dobrom. Prema tome tu je potrebno svakako uložiti maksimalne stručne napore da daljnji razvoj grada bude u interesu očuvanja onih vrijednosti zbog kojih je ono upisano na listu svjetske baštine”, kazao je u ovoj prigodi Tomislav Petrinec.

Konzervatorska podloga predstavlja stručni dokument koji će dalje biti podloga Gradu za izmjene, dopune ili donošenje prostorno planske dokumentacije. Ona će biti dostavljena i UNESCO-u i bit će temelj daljnjeg praćenja stanja u prostoru.

Na izradi konzervatorske podloge radilo se od 2018. godine, u interdisciplinarnom timu stručnjaka Ministarstva kulture, na temelju monitoring misije koju je UNESCO proveo u Dubrovniku.

”Ovdje je odrađen jako veliki posao koji do sada na ovom nivou u vidu ovakvog dokumenta na području Republike Hrvatske nije izrađen i naše Ministarstvo ne bi ga moglo izraditi bez suradnje s Gradom Dubrovnikom”, rekao je pomoćnik ministrice kulture i medija Davor Trupković.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zahvalio je Ministarstvu kulture i medija te svim konzervatorskim odjelima u Republici Hrvatskoj na predanom radu na ovom dokumentu.

”Bit će nam lakše prilikom uvođenja izmjena GUP-a i PPU-a ovo implementirati u taj za nas iznimno važan dokument. Nadamo se da ćemo početkom iduće godine imati usvojen i Plan upravljanja povijesnom jezgrom koji se naslanja i na ovu podlogu. Napravljen je veliki korak i bliže smo rješavanju nekih budućih situacija koje smo vidjeli da su se događale u bliskoj prošlosti , a nadamo se da se one u budućnosti implementacijom ovog dokumenta više neće događati”, poručio je gradonačelnik Franković.

Istaknuo je i kako je bilo bitno maksimalno zaštititi prostor, ali istovremeno dobiti dokument koji će biti životan, čitljiv i nedvojben. On će također omogućiti da se u buduće neće trebati raditi HIA (studija utjecaja na spomeničku baštinu) za svaki projekt, osim za velike projekte, dok će sve ostalo biti obuhvaćeno kroz ovu konzervatorsku podlogu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *