PRIJEPORI OKO BELVEDERA: Franković oštro po arhitektima

447

Javna rasprava je provedena, neshvatljiv mi je stav Društva arhitekata osim ako  pojedini u tom Društvu ne žele rješavati osobne interese, za što postoje indicije, komentar je gradonačelnika Mata Frankovića o očitovanju Društva arhitekata Dubrovnik koje se tiče Prijedloga Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika i plana uređenja Hotela Belvedere.

Naime, dubrovački arhitekti mišljenja su kako su predstavljeni Prijedlozi Izmjena i dopuna ‘štetan i nedopustiv presedan’ te kako bi sve predložene izmjene i dopune, kao i ukidanje detaljne prostorno – planske dokumentacije, trebale biti donijete na osnovu idejnog arhitektonskog rješenja koje ‘uopće nije prikazano u dokumentaciji koja je stavljena na uvid u Javnoj raspravi’. Zaključuju kako je jedino ispravno ponoviti Javnu raspravu.

Gradonačelnik Franković napominje kako je zanimljivo da se bivši investitor sastaje s određenim grupacijama i daje im smjernice kako i na koji način napadati projekt Belvedere.

– Postoje zakonski uvjeti i Grad Dubrovnik će poštovati apsolutno sve zakonske uvjete kao i javni interes koji je najvažniji u okviru navedenog projekta. Grad će poštovati i investitora koji želi realizirati nešto što se nije realiziralo više od dvadeset godina. Nevjerojatno je kako jedna megalomanska građevina kakva je bila planirana posljednim Prostornim planom sada odgovara svima, a prije toga nije bilo ni riječi o nekakvim javnim interesima koje bi ta građevina zadovoljila, kao ni vizurama i utjecajima na spomeničku baštinu Grada Dubrovnika – ističe Franković. 

Gradonačelnik dodaje kako svatko ima pravo pisati i isticati svoje probleme, te da Grad nastavlja dalje sa svojom procedurom.

– Njihovi argumenti su činjenice koje se ne oslanjaju na stvarni prostor i ono gdje sada jest Belvedere kao ni činjenicu da postojeća cesta do Belvedera ne udovoljava niti osnovnim kriterijima za ljude koji žive u Zlatnom potoku, a kamoli da bi se tamo onda gradila velika garaža. Što bi onda trebali svu silu turista voditi prema Belvederu da tek onda ljudi iz Zlatnog potoka više nemaju uvjeta za život – pita se Franković ponavljajući kako ga sve to podsjeća da neki pokušavaju riješiti ‘svoje privatne interese preko određenih grupacija i strukovnih udruženja’.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *