PROGNOZA ZA SLJEDEĆA TRI MJESECA: Kakvo vrijeme očekuje krajnji jug?

201

Državni hidrometeorološki zavod objavio je dugoročnu prognozu koja obuhvaća sljedeća tri mjeseca. Prognostičari DHMZ-a tako kažu da se u cjelini u sljedećem tromjesečju očekuje malo toplije nego što je uobičajeno ili uobičajeno hladno.

Pritom je u studenom moguće malo toplije od prosjeka u većem dijelu zemlje, a pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature izgledno je i u siječnju.

S druge strane, u prosincu je u nekim područjima povećana vjerojatnost za malo hladnije nego što je uobičajeno.

Što se tiče oborine, u sljedeća će tri mjeseca vjerojatno ukupna količina biti oko prosjeka ili manja od njega u većini krajeva.

Pritom je vjerojatnost za suše malo povećana u studenom, i to osobito na jugu, te u prosincu na zapadu zemlje. U siječnju je umjerena vjerojatnost za količinu oborine oko klimatološkog mjesečnog srednjaka pa i malo veću.

Iako se očekuje u prosjeku uobičajeno hladno ili malo toplije nego što je uobičajeno s prosječnom ili malo manjom količinom oborine, moguća su i toplija razdoblja sa stabilnim i suhim vremenom, odnosno prodori hladnijeg zraka koji osim hladnoće mogu donijeti i snijeg u unutrašnjosti, ponajprije u prosincu i siječnju.

A ponegdje, kao što je bilo u rujnu i listopadu, u dijelu sezone nije isključena obilnija oborina u kraćem vremenskom razdoblju.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *