PROGRAM DUBROVAČKOG ZIMSKOG FESTIVALA: Nastupi Gibonnija i Massima, sadržaji u Lapadu i Mokošici, medo u Pilama…

376

Koncept i program ovogodišnjeg Dubrovačkog zimskog festivala i dočeka Nove godine, predstavljen je danas u Festivalskoj palači Dubrovačkih ljetnih igara. Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović iznijeli su novitete. 

Dubrovački zimski festival projekt je Grada Dubrovnika, javnih ustanova u kulturi, Turističke zajednice grada Dubrovnika i javnih poduzeća, kojim će se za vrijeme Adventa i u susret dočeku Nove godine, na više lokacija u staroj gradskoj jezgri, te u ostalim dijelovima grada organizirati raznovrsni kulturni i zabavni sadržaji. 

Gradonačelnik Franković kazao je kako ovogodišnji Zimski festival počinje 2. prosinca i traje sve do 6. siječnja, a u tom periodu bit će mnogo događanja. Trošak programa iznosit će 2 milijuna kuna.

– Uvijek će biti onih koji smatraju da je nešto moglo biti bolje, mi smo uvijek bili otvoreni za sve kritike i unaprjeđenja, ali smatramo da smo Zimski festival vratili u okvire u kojima treba biti. Činjenica je da želimo povećati broj noćenja i tijekom novogodišnjih blagdana i tako smo se vodili, razmišljajući koju zvijezdu dovesti u Dubrovnik, kako bi svi mogli uživati – rekao je Franković.

Dogradonačelnica Tepšić kazala je da se na programu radi od lipnja te kako su povjerili projektni zadatak studiji Lacroma koji je napravio nacrt njihovog prijedloga za rješenje stavljanja kućica na Stradunu. Također, istaknula je kako će javni prijevoznik Libertas Dubrovnik omogućiti svima besplatan prijevoz na linijama koje putuju prema Lapadu i staroj gradskoj jezgri, u popodnevnim i večernjim satima

.
– Nudimo jedan malo moderniji sadržaj, to je takozvani ‘Christmas Tree Mapping’ ili ‘Mapa božićnih drvaca’ gdje ćemo u suradnji sa školama i vrtićima postaviti drvca koja će svojim kreacijama moći okititi mali, ali i veliki na njima svojstven način. Sve će to biti obuhvaćeno aplikacijom koja je već u izradi – izjavila je Tepšić naglasivši ako se Festival ove godine više oslanja na tradiciju, kolendavanje i ‘sve lijepe običaje koji su naša komparativna prednost jer su jedinstveni’.

– Mi ćemo to na moderan način obuhvatiti mobilnim aplikacijama. Bit će organizirane radionice za Betleheme koju organizira Zajednica tehničke kulture Dubrovnik u suradnji s Dubrovačkom biskupijom.

Od novih lokacija, Tepšić je spomenula park u Pilama gdje će se odvijati program za najmlađe u kojem će centralnu ulogu imati medo koji će tu biti postavljen, kazavši kako će to biti jedna mala oaza za obitelji, puna umjetnog snijega i kućica sa slatkišima te animacijskih programa.

– Novost je i program u Uvali Lapad, mjesto na koje će se postaviti klizalište. Koncipiran je program za malo starije i najmlađe, poput kućica i prometovanje vlakića, obzirom da je taj prostor stvarno bio zapostavljen tijekom zime – rekla je Tepšić.

Navela je i kako će prostor na Brsaljama biti ispunjen kućicama, kao i Gundulićeva poljana gdje će se odvijati program ‘Gundulićev zimski san’ uz živu glazbu koja će tamo svirati vikendima. Novitet su i ‘Nedjeljna adventska popodneva u Mokošici’, gdje će biti kolaž programi s različitim nastupima  bandova i kolende, kako bi se svi koji žive tu zabavili i nedjeljom.

– Središnji informativni centar Zimskog festivala bit će u prostoru Luže, gdje će se odvijati i prodaja prigodnih suvenira – kazala je Tepšić.

Ravnateljica DLJI Medo Bogdanović najavila je glazbeni dio programa, istaknuvši kako je ovaj festival jednako važan za Grad poput Igara. 

– Nije jednostavno osmisliti program koji za ciljnu skupinu ima sve uzraste. Veliki fokus je na djeci, ali i na mladima, na strancima i onima koji bi iz regije došli. Zato velika regionalna zvijezda nastupa na dočeku – Dino Merlin. Program će se još uvijek nadograđivati – rekla je Medo Bogdanović.

Tako će glazbeni dio programa ovogodišnjeg Zimskog festivala u Dubrovniku izgledati ovako:

Festival će otvoriti koncert Gibonnija 2. prosinca, zatim koncert Jacquesa Houdeka 8. prosinca, Massima 9. prosinca.
Koncert grupe Pavel bit će 16. prosinca, nakon čega 22-og slijedi Božićni koncert u organizaciji s hotelom Lacroma na kojem će između ostalih nastupati DSO, Stijepo Gleđ i Đani Stipaničev. Koncert Marka Tolje bit će 23. prosinca, 30-og nastupaju The Frajle, zatim slijedi Dječji doček Nove godine 31. prosinca, na sami doček će uz Dina Merlina, nastupati i Pravila igre te Songkillersi.
Nakon dočeka već tradicionalno 1.1 bit će Novogodišnji koncert DSO-a.

Video porukom javio se i Dino Merlin koji je pozdravivši Dubrovčane naglasio kako mu je izuzetno zadovoljstvo i čast nastupati u Dubrovniku, te da jedva čeka da svi zajedno uđemo u Novu 2018. godinu. 

Mnoštvo sadržaja, dodatnih lokacija, nekih starih stvari upakiranih u novo ruho, sve u svemu Dubrovački zimski festival za ovu godinu zvuči obećavajuće.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *