‘RESPECT THE CITY’: Puna realizacija projekta u 2019., ove godine probne faze

368

Gradonačelnik Mato Franković u kolovozu prošle godine prvi put je u javnost iznio detalje novog projekta ‘Respect the City’ kojemu je cilj uvođenje reda u odijevanje i ponašanje turista, te smanjenje gužvi u prometu turističkih autobusa. Tom prilikom kazao je kako brojne hrvatske destinacije pokreću kažnjavanje gostiju zbog nepriličnog odijevanja i ponašanja, ali on smatra da je kažnjavanje posljednje, a da je prva faza upoznavanje gostiju s činjenicom da kad ulaze u povijesnu jezgru Dubrovnika – ulaze u muzej. 

Najavio je kako će prvu fazu projekta ‘Respect the City’ provesti s turističkom zajednicom, na sajmovima, preko hotela, kroz turističke agencije i reklamne kampanje.

Druga faza projekta bila bi mogućnost parkiranja i zaustavljanja na Pilama. 

– Za sve goste koji dolaze na jednodnevni izlet s područja od Splita do Budve osigurat ćemo takozvane slotove, odnosno vrijeme bukiranja, kad mogu doći na Pile. Oni bi sami bukirali online termin koji je slobodan u kalendaru, i tako bi mogli proći na Pile. Stacionirani gosti mogu doći kad žele – izjavio je tada gradonačelnik Franković.

Što se u međuvremenu događa s projektom upitali smo gradsku upravu. Iz Grada su nam odgovorili kako je projekt ‘Respect the City’ već započeo.

– Nedavno je potpisan sporazum s direktorom Eupolis grupe, gospodinom Rankom Milićem, savjetnikom za strateški, projektni, poslovni i institucionalni razvoj te priznatim ekspertom za pitanja održivog turizma. Na osnovu navedenog ugovora u raspravu o budućim mjerama i aktivnostima vezanim uz projekt uključeni su svi ostali subjekti. „Respect the City“ je dugoročan projekt koji obuhvaća čitav niz akcija i mjera kako bismo Dubrovnik učinili destinacijom održivog turizma. 

Svoju punu realizaciju projekt će imati u 2019. godini, dok će se tijekom 2018. godine provoditi nekoliko probnih faza kako bi se adresirale sve mjere i aktivnosti unutar projekta koje će biti potrebno provesti.

Navode kako je osnovni cilj projekta „Respect the City“ strateško upravljanje destinacijom i pozicioniranje Dubrovnika kao međunarodne destinacije održivog turizma.

– Zato smo započeli s aktivnostima usmjerenim ka upravljanju s dvije djelatnosti unutar naše osnovne gospodarske grane, a to su dnevni izletnici i gosti s brodova na kružnim putovanjima.

Osnovne postavke inicijative predstavljene su i visokim predstavnicima krovnog udruženja cruise industrije Cruise Lines International Association (CLIA) i čelnim ljudima vodećih svjetskih društava za kružna putovanja na sastanku održanom u rujnu u Hamburgu.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *