Sedam novih zaraženih kod nas, ukupan broj sad je 56

77

Ministar Vili Beroš potvrdio je jutros da je liječnik s Rebra zaražen korona virusom i epidemiloški je obrađen. Slučaj je potvrđen nakon što je u nedjelju objavljeno da su dva liječnika iz bolnice u Dubravi također zaraženi korona virusom.

Stožer civilne zaštite u 9.00 ima redovitu presicu na kojoj će izvijestiti o svim novostima i mjerama, a možete je uživo pratiti ovdje.

Presica je upravo počela.

Beroš kaže da smo ušli u treću fazu borbe protiv virusa, o čemu je govorio i jučer.

Zahvalio se građanima koji se pridržavaju mjera koje su propisane, te potvrdio sedam novih slučajeva, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 56.

Pet je novih slučajeva u Zagrebu, jedan u Rijeci i jedan u Karlovcu.

Liječnik sa Rebra zarazio se u druženju s ljudima koji su se vratili sa skijanja, ali je pohvalio njegovu brzu reakciju i brzu reakciju osoblja s Rebra.

– On je jučer intervjuiran u samoizolaciji, i to je napravljeno detaljno i saznali smo sve njegove kontakte. Jako je važno da je KBC Rebro izvanredno organiziran. Epidemiolozi su zatekli organiziranu i kontroliranu situaciju. Razgovaramo sa svima tko je bio u kontaktu, epidemiolozi će svaki kontakt kontaktirati i provjeriti – kazao je Capak.

Inače, ukupno je 9000 ljudi u samoizolaciji, među njima je puno kontakata već zaraženih, rekao je Krunoslav Capak.

Krunoslav Capak kazao je da je bitno da se održava balans između dobre epidemiološke situacije i oštrine i širine mjera. 

– Ne bi bilo dobro da sve zatvorimo, život bi stao i stvari ne bi mogle funkcionirati. Mi epidemiolozi moramo predlagati dnevno Stožeru i Vladi mjere za koje mislimo da su prioritetne – kazao je Capak.

Ministar Davor Božinović rekao je da su u kontaktu s kolegama iz EU.

– Osnovno je da se održe tokovi za dostavu roba, na tome smo intenzivno radili. Kamionski prijevoz tereta, roba, lijekova, hrane funkcionira na način da smo uspostavili devet konvoja, sedam ih je prošlo prema Srbiji, jedan je u Novskoj – rekao je Božinović.

Objasnio je da konvoji idu pod policijskom pratnjom. Deveti se konvoj upravo formira prema slovenskoj granici. Podsjetio je da je Europska unija zabranila izvoz maski i slično izvan granica EU-a. 

Pohvalio je sve žurne službe, policijske službenike na granici i one koji nadgledaju one koji se ne pridržavaju samoizolacije. Prijavljeno je 40 ljudi. 

– Nije poanta u kažnjavanju, ali ako se netko ne pridržava, pa ako se netko ne može sam pridržavati, postoje institucije – rekao je. 

24sata.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *