Simović o požarima diljem Dalmacije: ‘Našu Županiju zasad držimo dobro, ali smo na svim frontama’

210

Požar koji je u ponedjeljak navečer oko 20:30 sati izbio na predjelu Vrulja zapadno od Brela na Makarskom primorju je pod nadzorom vatrogasaca. Vatra koja je planula na širem području Dubaca nedaleko od Brela, potpomognuta burom brzo se proširila do jadranske ceste i prebacila prema moru. Odmah po dojavi na gašenje požara upućeni su vatrogasci svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja, a nedugo zatim su im pomoć pružili i vatrogasci s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Trenutno stanje na terenu za Dubrovnik Insider opisao je vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije, Stjepan Simović.

– U nas u Županiji je trenutno mirno. Imali smo jučer u Neretvi manji požar što smo ugasili. Jučer je 15 vatrogasaca pošlo u Benkovac gasiti sa pet vatrogasnih vozila. Međutim, kako je veliki požar izbio na Dupcima u Makarskom primorju, onda su nas vratili iz Benkovca, tako da su naše snage bile tamo i još uvijek su na predjelu Vrulja. Požar je stavljen pod nadzor – kazao je Simović.

Rekao je kako su im napravili problem požari koji su se pojavili u susjednoj državi.

– Veliki dio BiH je gorio, ovo poviše Dubrovnika i kraj Trebinja posebno, jer je došao veliki dim otamo. U Općini Ravno smo bili dva dana i dvije noći. Išli smo pomoć njihovim vatrogascima. Sad smo se vratili, ali i dalje treba nadzirati kako ne bi što krenulo po zlu, jer još uvijek puše bura – rekao je Simović, dodavši kako su sinoć jednu ekipu iz Stona poslali u Neum jer su ih zvali da požar prijeti kućama.

– Imali smo požar u Metkoviću koji je išao iz BiH nošen burom, ali nije došao u Hrvatsku zasad, kao i požar u Crnoj Gori koji je poviše Karasovića sa crnogorske strane jučer stavljen pod nadzor. Međutim, bura ga je opet raspirila. Doslovce smo na svim frontama. 

Simović je istaknuo kako je ovo bila jedna teška noć zbog jake bure i mnogo požarišta, ali niti jedan nije ‘pobjegao’

Što se tiče uzroka požara kazao je kako je to teško ustvrditi.

– Ovo u Lastovu što je grubo gorjelo ne zna se je li bila struja ili udar munje. Grmljavinsko nevrijeme nam je napravilo velikih problema, nije paLa kiša, lampalo je i samo je pritisak nabilo.

Simović je istaknuo i prijevoz vode kojim ovo ljeto obaraju rekorde.

– Toga imamo puno, vatrogasci ne gase cisterne. Na Korčuli vatrogasci Smokvice, Blata i Vela luke pune cisterne non stop. Na Mljetu i u dubrovačkom primorju ove godine je rekordan broj prijevoza vode. Ljudima je suša ogromna, turizam se pojačao. Dosta pomažemo ljudima, a opet moramo paziti na požare, jer jedan je dovoljan da napravi ogromnu štetu.

– Zasad držimo dobro Županiju, ali ne možemo garantirati da se opet neće pojaviti koji požar na ovakvu sušu – zaključio je za Dubrovnik Insider vatrogasni zapovjednik DNŽ Stjepan Simović.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *