SJEDNICA GV-a! Oštra poruka gradonačelnika Excelsa nekretninama: Ako ne dobijemo razuman odgovor, ništa od partnerstva!

321

Četvrta sjednica Gradskog vijeća počela je u 16 sati. Uz brojna vijećnička pitanja na dnevnom redu su i mnoge zanimljive točke poput Groblja Dunac, pročistača za vodu, te Lazareta.

VIJEĆNIČKA PITANJA

18:15 Miha Obradovića iz HNS-a zanimalo je što je s revizijom gradskih stanova te planira li se produljiti odlaganje otpada na Grabovicu te na taj način svjesno štetiti građanima.

Gradonačelnik je odgovorio kako je revizija u postupku.

– Poslali smo upit Ministarstvu državne imovine o nekretninama koje su u vlasništvu države, a ne koriste se. Imamo brojne nekretnine u povratu. Što se tiče Grabovice cilj je zatvoriti ju do 2018. godine, drugog rješenja nemamo.

18:00 Matija Čale Mratović pitala je zašto je resorni ministar Butković dao odobrenje Excelsa nekretninama za rad ukoliko nisu ispunili potrebne uvjete. 

– Radi se o tehničkoj dozvoli. Mi tu ne možemo ništa, jedino se može pokrenuti upravni spor. Vodim intenzivne razgovore ljudima iz Excelse, provodimo sve predradnje kako bismo zaštitili naš grad. Ukoliko u nekom razumnom roku ne dobijemo razuman odgovor, oni neće biti naši partneri niti na projektu žičara niti na bilo kojem drugom projektu – jasno je odgovorio Franković.

17:20 Tatjana Šimac Bonačić  iz SDP-a osvrnula se na problem ogromnih gužvi koje se stvaraju na kružnom toku u Lapadu. Gradonačelnik joj je odgovorio kako nathodnik ne dolazi nikako u obzir. Eventualno pothodnik, ali opet treba naći pravo rješenje.

17:00 Terezina Orlić (DDS) pitala je kako je moguće da je protokol smješten na drugom katu Gundulićeve poljane te u kojoj je fazi izrada rekonstrukcije ceste D8 obzirom kako nema niti jednog pješačkog prijelaza.

Franković je odgovorio kako je razgovarao s konzervatorima zašto je problem postaviti lift za osobe s invaliditetom. Potvrdio je kako su u postupku izrade projektne dokumentacije i da bi se on mogao izgraditi do sredine sljedeće godine.

Po pitanju rekonstrukcije ceste D8, gradonačelnikova zamjenica Orlanda Tokić redovito održava sastanke. Franković je naglasio kako je ovaj projekt u završnoj fazi projektiranja.

16:45 Maro Kristić osvrnuo se na gradnju trafostanice na dječjem igralištu na otoku Lopudu. Pitao je može li se izmjestiti na neku drugu lokaciju.

Gradonačelnik je naglasio kako mu se to osobno nikako ne sviđa. 

– Tražio sam detaljnu dokumentaciju i u njoj stoji i mišljenje Ministarstva zdravstva kako trafostanica nije škodljiva. No ako se stanovnici Lopuda ne slažu, ne mora se ona nikad izgraditi.  Međutim kao Grad ne možemo utjecati na taj projekt.

16:37 Željko Raguž postavio je pitanje za vozače Libertasa. Prijedlog DUSTRA-e je da se cijena karte u autobusu poveća drastično i na taj način ćemo osloboditi naše vozače. 

Drugo pitanje. Zbog opasnosti od poplave na Tenturiji građani mole da se očiste manji potoci. 

– Oni se bave još i prodajom karata pa se stvaraju gužve. 

Franković se složio s Ragužem po pitanju Libertasa. Istaknuo je kako će razgovarati s Upravom Libertasa. Postoji mogućnost kupnje karte putem aplikacije. Što se tiče potoka kazao je kako će poslati dopis Hrvatskim vodama u suradnji s Upravom Vodovoda jer je zapravo to njihova obveza.

16:30 Mladen Gojun ima dva pitanja. Stanari zgrade Marka Marulića žale se na buku i jaku glazbu koja dolazi iz Belfasta, Što će poduzeti komunalni redari? 

Privatni vrtić Čarolija prestaje s radom. Ne može dobiti dozvolu te pita ima li mjesta za djecu iz Čarolije ukoliko se vrtić zatvori u gradskim vrtićima.

Gradonačelnik je za Belfast kazao kako će svim ugostiteljskim objektima izvođenje glazbe u unutarnjim prostorima biti dopušteno do 23,30 minuta.

– Mi ugostiteljima zabranimo izvođenje glazbe i 99 posto njih to posluša, ali onda puste glazbu unutra . Naši ugostitelji trebaju shvatiti kako je ovo grad turizma i treba znati kako u njemu i žive građani. Imali smo brojne primjedbe na rad ugostiteljskog objekta Trubadur. Jasno sam im poručio u slučaju nepridržavanja pravila oduzet ćemo im stolove. Čvrsto smo to odlučili, ući ćemo u koštac sa svima. Kad prvome oduzmete stolove vidjet ćete kako će se drugi ponašati.

– Što se tiče vrtića Čarolija, to nema nikakve veze s Gradom. To je zakonska regulativa. Već sam danas razgovarao s nadležnim osobama u Ministarstvu i sutra će me detaljno obavijestiti kako doskočiti ovom problemu – kazao je Franković.

16: 28 Ivan Jelčić iz DDS-a se osvrnuo na gužve prilikom vađenja krvi u Mokošici. Franković je kazao kako su upozoreni više puta iako to nije njihova ingerencija. Istaknuo je da će vidjeti s Domom zdravlja kako to riješiti.

16:15 Marko Potrebica pitao je do kada će stanovnici DNŽ trpiti maćehinski odnos Croatia Airlines po pitanju zračnog prijevoza.

Potrebica je objasnio što ga je revoltiralo. Trebao je letjeti u Zagreb i šokirao se cijenom, a zatim i naplatom prtljage.

Cijene je usporedio sa Španjolcima te se upitao tko je tu normalan.

Hoćemo li mi čekati da CA propadne pa da mi u Gradu otvorimo šampanjac. Molimo vas gradonačelniče da svojim autoritetom utječete na ovo? Šaljem apel s hrvatskog juga da CA ili prestane voziti ili vozi normalno.

Gradonačelnik mu je odgovorio kako je više puta isticao taj problem. Očekuje novu upravu u CA pa se nada kako će razum pobijediti.

– Kao saborski zastupnik letio sam s Marom Kristićem i plaćao sam skoro 2000 kuna za poći i vratit se iz Zagreba. Morate znati da ta linija je barem šest mjeseci izrazito profitabilna. Dakle poslat ćemo nakon izbora nove uprave dopis za sastanak i vjerujem da će nam se pridružiti župan i ostali načelnici općina kako bi u Zagrebu vidjeli s čime se mi na jugu suočavamo – kazao je Franković.

Vijećnik Marijo Bekić isticao je kako bi trebalo doznati pravu brojku koju CA dobiva od države te koji je pravi njihov red letenja. 

– Imao sam čast da 5 sati čekam let s upravom bolnice, a da nas nitko nije obavijestio. Dokle njihova lažljivost ide, gdje su njihove granice? Jednostavno smo im zadnja rupa na svirali – bio je oštar Bekić.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *