SLJEDEĆI TJEDAN ZNAT ĆE SE NOVI NAČELNICI: Najviše prijavljenih u Zagorju, najmanje u Dubrovniku

204

Kadrovska križaljka ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića završava se. Nakon što je na njegov prijedlog Vlada imenovala Nikolu Milinu glavnim ravnateljem policije, novi je ravnatelj među kandidatima koji su se javili na natječaj odabrao najbliže suradnike.

Neslužbeno doznajemo da će mu zamjenici biti dosadašnji vršitelj dužnosti šefa zagrebačke policije Željko Prša te Dražen Vitez, privremeni glavni ravnatelj policije, od kojeg je Milina prije neki dan i preuzeo dužnost. Vitez je na privremenoj funkciji bio nakon ostavke Marka Srdarevića u čijem je mandatu bio zamjenik za opću sigurnost, što će biti i sada. Iako se govorilo da će tu funkciju preuzeti sadašnji šef zagorske policije Jakob Bukvić, on je izgleda u posljednji tren otpao. U nadležnosti Željka Prše bit će poslovi kriminaliteta.

Preživio na istom mjestu Prša je bio šef postaje u Zaprešiću kada je uhićen Mladen Šlogar, kasnije optužen i osuđen za ubojstvo Ivane Hodak. I dok se policija hvalila da je uspješno obavila posao hvatanja počinitelja, na sudu se ispostavilo da je sjenik u kojem su pronađeni Šlogar i pištolj pretražen bez naloga. Prši se u dugogodišnjoj policijskoj karijeri potkrala i izjava da se ubojstvo Marka Sliška – brata likvidiranog kralja poker-aparata Vjeke Sliška – “ne povezuje s obračunom u zagrebačkom podzemlju”, što su njegovi šefovi brže-bolje okarakterizirali kao “mali nesporazum”. Vodio je on akciju uhićenja otmičara sina Vladimira Zagorca, bio načelnik uprava u Osijeku i Slavonskom Brodu… Prije izbora glavnog ravnatelja policije, kuloari su najveće šanse za to radno mjesto davali upravo njemu i Milini, piše večernji.hr

Što se pak tiče Uprave kriminalističke policije, novi šef je navodno Ante Gudelj, svojedobno zamjenik načelnika PU splitsko-dalmatinske, a sada zaposlenik u Sektoru granične policije te uprave. U MUP-u nam je potvrđeno da je bivši glavni ravnatelj policije Marko Srdarević imenovan zamjenikom načelnika u Splitu. Navodno je to bio jedan od njegovih uvjeta da samovoljno odstupi s dužnosti, a mjesto zamjenika načelnika ionako je bilo prazno. Osim Viteza, u vrhu MUP-a, po svemu sudeći, “preživio” je i Krunoslav Borovec za kojeg doznajemo da ostaje na mjestu načelnika Uprave policije. U njegovoj su nadležnosti Služba za javni red, Služba za sigurnost cestovnog prometa, Protueksplozijska služba, interventna policija te mobilna jedinica prometne policije. Što se tiče Službe za sigurnost cestovonog prometa, ona već nekoliko godina nema načelnika nego vršitelja dužnosti, a crne statistike o broju poginulih u prometu ukazuju da će biti teško, ako ne i nemoguće, doseći zadane ciljeve iz Nacionalnog programa o smanjenju broja žrtava na cestama.

Svjedok na suđenju Sanaderu Prema našim informacijama, novi je načelnik Uprave za posebne poslove sigurnosti Miljenko Radnić, bivši državni tajnik u MUP-u koji je u mandatu Ive Sanadera bio šef Odjela za osiguranje štićenih osoba, pa se na suđenju bivšem premijeru našao na klupi za svjedoke, opovrgnuvši tvrdnje bivšeg HDZ-ova riziničara Mladena Barišića da su njih dvojica išli zajedno u Njemačku po blindirani BMW za premijera. Dolaskom Ranka Ostojića za ministra policije, upravo su Radnić i Milina bili najviše degradirani. Nakon imenovanja zamjenika i načelnika uprava u MUP-u, sljedeći tjedan znat će se tko su novi načelnici u 18 policijskih uprava.

Najviše ih se javilo za mjesto šefa krapinsko-zagorske policije (12), najmanje je interesa za načelničko mjesto u PU dubrovačko-neretvanskoj (3). Za šefa zagrebačke policije kao najizgledniji kandidat spominje se sadašnji načelnik policije u Sisku Marko Rašić, a istarsku bi navodno mogao preuzeti Alen Klabot.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *