SMIJEH: Čudne činjenice koje zasigurno niste znali

878

Smijanje je jedan od najstarijih oblika izražavanja i sredstava komunikacije među ljudima. Mnogo toga napisano je o smijehu, ali ove zanimljive činjenice možda još uvijek ne znate.

-Parovi koji se smiju zajedno – ostaju zajedno  Ova stara izreka nije izmišljotina nego istina. Psiholozi sa sveučilišta California u Berkeleyju proveli su zanimljivo ‘ljubavno’ istraživanje i otkrili kako oni parovi koji se u stresnim situacijama okreću humoru bolje rješavaju probleme u vezi i zadovoljniji su, a njihove veze su dugotrajne.

-Nije moguće kontrolirati smijeh Kada vidite druge ljude kako se smiju, ne možete si pomoći – i vi se nasmijete, zar ne? To se događa zato što zvuk smijeha aktivira dio u našem mozgu koja priprema mišiće lica na micanje i nemoguće je suzbiti tu reakciju.

-Smijeh sagorijeva kalorije Smijte se što više jer će, prema istraživanju sveučilišta Vanderbilt, samo 10 minuta smijeha dnevno sagorjeti 50 kalorija. Istraživači su otkrili da povećanje brzine otkucaja srca i potrošnje kisika tijekom smijanja potiče gubitak kalorija.

– Smijanje pomaže cjelokupnom stanju organizma Brojne studije potvrdile su dobar utjecaj smijeha na naše zdravlje. Gotovo da nema aspekta u zdravlju koji iskreno smijanje neće poboljšati. Između ostalog, poboljšava pamćenje i mnoge druge funkcije mozga, pozitivno djeluje na protok krvi, imunitet, razinu šećera u krvi i olakšava nam spavanje.

-Smijeh nije povezan s humorom Smijanje nije uvjetovano zbijanjem šala. Iako smo skloni vjerovati da nema smijeha bez dobrog vica, situacija je suprotna. Više od 80 posto ‘epizoda’ smijanja rezultat je običnog razgovora.

 

IZVOR: zadovoljna.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *