SRĐEVCI OŠTRO O BEZOBRAZLUKU SANITATA: Ovoj pljački se mora stati na kraj!

362

U cijelosti prenosimo priopćenje KLGB Srđ je Grad.

To što poduzeće Sanitat i nakon svih odluka Visokog upravnog suda, Vrhovnog i Ustavnog suda kojima se ukida nezakonita „Odluka o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku“ (“Sl. glasnik Grada Dubrovnika” 12/09.) i dalje nastavlja s procesima ovrha svojih građana krajnje je skandalozan, nezakonit i nemoralan čin.To što poduzeće Sanitat i nakon svih odluka Visokog upravnog suda, Vrhovnog i Ustavnog suda kojima se ukida nezakonita „Odluka o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku“ (“Sl. glasnik Grada Dubrovnika” 12/09.) i dalje nastavlja s procesima ovrha svojih građana krajnje je skandalozan, nezakonit i nemoralan čin.

Što mi građani moramo napraviti da se ova pljačka zaustavi!?

NEZAKONITA ODLUKA I NJEZINO PROVOĐENJEGrađani Dubrovnika dobro se sjećaju „Odluke o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku“ (Sl. glasnik Grada Dubrovnika 12/09.). Ova je Odluka mnoge od nas dovela u velike financijske neprilike, a Sanitatu d.o.o. priskrbilo epitete „utjerivača dugova“, „kriminalne organizacije“ koja pljačka vlastite građane. Nažalost, promjenom vlasti – ništa se nije promijenilo. Građani Dubrovnika dobro znaju da je sporna Odluka iz 2009. u cijelosti bila ukinuta presudom Visokog upravnog suda, broj: Usoz-125/2012-6 od 30. svibnja 2014.g. (“Narodne novine” 74/14.), te se tada postavilo pitanje – na koji način oni građani kojima je ovršena imovina u ovršnom postupku prije donesene presude Vrhovnog suda (2014.) mogu tu imovinu vratiti. Ovršenim građanima, ali i svim oštećenima nezakonitim djelovanjem, nije preostalo puno pravnih mogućnosti (što su potvrdile sve pravne instance u RH).
To je nepravedno i ostavlja gorak ukus nepovjerenja u one javne tvrtke koje su trebale biti servis nas građana, a koje su u međuvremenu postale predatori naše imovine.

SANITAT NASTAVLJA S OVRŠNIM POSTUPCIMA TEMELJEM UKINUTE ODLUKE

Međutim, ono što je doista vrhunac bezobrazluka kojeg Sanitat nastavlja raditi jest to da se i nakon ukinuća nezakonite Odluke, ali i presuda Vrhovnog i Ustavnog suda koje svjedoče o njezinoj nezakonitosti, na osnovi te iste Odluke – nastavljaju ovršni postupci.

Ono što nas je šokiralo jest činjenica da je u periodu od 2009. godine do 2014. godine pokrenuto 877 ovrha, a u periodu od 01. siječnja 2014. godine (godine u kojoj se ukida Odluka kao pravni temelj ovršnih postupaka) do 14. veljače 2018. godine ukupno 1203 postupka (!), te je od ovršenih građana naplaćeno:
„ glavnica: 1.875.270,71 kn
kamate: 1.184.720,78 kn
odvjetnički troškovi: 424.129,17 kn.“

Nadalje, Sanitatu ostaje još iznos koji je preostao za naplatu u već pokrenutim i planiranim postupcima od ukupno: 936.124,95 kn.

Dakle, premda je sporna Odluka ukinuta 30. svibnja 2014. postupci ovrha su nastavljeni i nakon četiri godine ovršeno je od građana 3.484.120,66 kn, a još se 936.124,95 kn planira naplatiti! Mi iz Srđ je Grad smatramo da je ovo sramotna činjenica! Ovim se pokazalo da tvrtka Sanitat d.o.o.  koja je u većinskom vlasništu Grada Dubrovnika, dakle, nas građana Dubrovnika, svjesno pljačka vlastite građane vjerojatno računajući da se ljudi neće upustiti u pravne postupke koji bi zaštitili svoja prava.

PREKINITE S OVOM PRAKSOM I VRATITE NOVAC

Mi iz Srđ je Grad smatramo da je gradonačelnik Franković vrlo dobro upoznat s ovom činjenicom, ali da iz nekog razloga zatvara oči. Vjerujemo da je također upoznat s činjenicom da su podnesene i pritužbe Ministarstvu uprave i graditeljstva (obzirom da se radi o društvu koji obavlja komunalne djelatnosti).

Srđ je Grad će po ovom pitanju sigurno zatražiti razgovor s gradonačelnikom jer nova gradska uprava mora pronaći način da se najprije:

-zaustave svi postupci ovih pravno upitnih i moralno neutemeljenih ovrha

-da se ovršeni građani obeštete

Jedino tako moguće je vratiti ugled gradske uprave, ugled koji je teško kompromitiran i narušen u mandatu bivšeg gradonačelnika Vlahušića.

To je odgovornost od koje gradonačelnik Franković ne smije bježati.

KLGB Srđ je Grad u ovom će ispravljanju očigledne nepravde zastupati zahtjeve oštećenih građana, a građanima preporučamo da se organiziraju i traže natrag ono što im je nepravedno oduzeto. Ovoj se pljački mora stati na kraj!
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *