Stjepko Mamić ponovno izlaže u Louvru s povijesnim pariškim Artistes Independants

334

Treća izložba dubrovačkog slikara Capt. Stjepka Mamića u Louvru i osma u Parizu. U Parizu je 20. listopada 2017. god. otvoren Međunarodni Salon suvremene umjetnosti ( Salon International d’Art Contemporain) koji je zatvorena  večeras 22. listopada. Vernissageu ovog jubilarnog izdanja Art shoppinga, u krasnom galerijskom prostoru Louvra  „Carrousel du Louvre“ koji se održava već deset godina, nazočio je veliki broj uzvanika a trajao je od 19 do 22 sata 20. 10. uz velike mjere osiguranja.

Na vernissageu u Pavillon des Artistes Independants sa kojima izlaže Stjepko Mamić nazočio je veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj i stalni predstavnik u UNESCO-u Nj.E. Gopodin Filip Vučak.   Dubrovački slikar pomorski kapetan Stjepko Mamić izložio je dvije slike na lanenom platnu: 1. Net Paris Edition iz serije Mreža ( Net) s prikazom pogleda s dna mora na ribarsku mrežu bačenu s barke sa feralom ( tradicionalni način ribanje „na fero“ ili „sviću“) i 2. Jellyfishes Armada iz serije „Jellyfishes“ ( Meduze). Obje slike su privukle veliku pažnju te je Mamić za svoj rad dobio brojne pohvale i komplimente od publike i likovnih stručnjaka kao i od članova odbora Societe des Artistes Independants i njegove predsjednice Gospođe Lyliane Merit zahvaljujući čemu su pozvali Stjepka Mamića u članstvo respektabilne La Societe des Artistes Independants, čije sjedište je u Grand Palais.

Inače ova slika „Net“ je jedna od dviju Mamćevih slika izložena na Međunarodnoj izložbi SAM 2017 u organizaciji „WHO’s WHO“ u francuskom Givernyu, mjestu u kojem je živio i slikao veliki slikar i jedan od začetnika impresionizma Claude Monet koji je također izlagao svojevremeno sa istim ovim povijesnim pariškim udruženjem umjetnika La Societe des Artistes Independants s kojima Mamić sada izlaže po drugi put. Ogroman je uspjeh i priznanje jednom umjetniku biti pozvan na izložbu a osobito u članstvo od jednog ovako važnog povijesnog udruženja koje je osnovano davne 1884.god. i na čijim Salonima su kroz povijest izlagali i bili njihovim članom svojedobno skoro svi slikari koji su ostavili veliki trag u svjetskoj  povijesti umjetnosti kao što su: Paule Signac, Georges Pierre Seurat, Henri Matisse, Henri de Toulouse Lautrec, Felix Vallotton; čuveni  Vincent Wilhem Van Gogh ( 30.03. 1853. Groot-Zundert, Nizozemska – 29.07. 1890.god.  Auvers-sur-Oise, Francuska) izlagao je na salonima  Societe des Artistes Independants od 1988. do smrti 1990.god. a njegova prva postmortem izložba  je održana već 1891.godine u sklopu 7.-og Salona Artistes Independants.

Inače, Artistes Independants su  suorganizatori ovog 20-og po redu Međunarodnog  Salona  suvremene umjetnosti u Louvru tj. Art Shopping  „Carrousel du Louvre“, uz druge važne suorganizatore kao što su: časopis ART and Design (koji je 2015. objavio članak o radu Stjepka Mamića), Artmajeur (  tijekom današnjeg dana dogovorena je objava članka s našim umjetnikom u slijedećem zimskom izdanju koji će biti predstavljen na narednom Art Capital u Grand Palais u veljači 2018.), LE FIGARO, LE GEANT, DES BEAUX-ARTS, ARTS MAGAZINE, Le Journal de le Maison, marie france, fnac i EXPO in the CITY.  Na vernissageu nakon  razgledanja Pavillon des Artistes Independants s kojima izlaže Stjepko Mamić naš veleposlanik u R. Francuskoj Gosp. Filip Vučak posjetio je štand francuske organizacije Mecenavie na kojem je tri platna izložio još jedan hrvatski slikar s dubrovačkom adresom Željo Perković,  koji je član dubrovačke udruge u kulturi Stjepko Art Udruge za likovnu i primijenjenu umjetnost, koji  je također sa Stjepkom izlagao netom završenoj Međunarodnoj izložbi „Percorsi Visivi“ otvorenoj 07. 10. 2017.god.u povijesnoj Biblioteca Angelica u srcu Rima, nadomak Piazza Navona.  

Najava: Capt. Stjepko Mamić  izlaže na narednom Art Capital u poznatoj pariškoj Grand Palais od 13.-18. veljače 2018. godine na dva od ukupno četiri povijesna pariška Salona istovremeno koliko su dopustile zvanične rigorozne propozicije ovog najvećeg i najvažnijeg umjetničkog događaja u Francuskoj, koje se održava pod visokim pokrovitljstvom predsjednika R. Francuske, Ministarstva kulture Francuske i Udruženja Muzeja Francuske. Pozivamo dubrovačke i hrvatske javne medije da planiraju i nazoče ovom velikom umjetničkom događaju. Naime, najavljena je opsežna rekonstrukcija ovog grandioznog povijesnog zdanja zbog čega se narednih godina tradicionalni Saloni i Art Capital neće moći održavati u Grand Palais.    

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *