Stožer za civilnu zaštitu: Ceste diljem županije prohodne

382

Najavljeno zahlađenje na predjelu cijele Dubrovačko-neretvanske županije stiglo je tijekom nedjelje, a temperature su se približile ništici. Mjestimično je bilo i snijega, no prema izvješćima nadležnih službi dan je protekao mirno, a sve ceste su prohodne.

Prema navodima direktora Dubrovnik cesta Roberta Krile tijekom dana na svim cestama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježene su padaline, kolnici su uglavnom mokri od kiše, dok su na nekim dionicama zabilježene i snježne padaline (Pelješac, Neretva, Konavoska brda).‘’Sve javne ceste u županiji su prohodne i promet se odvija normalno, uz napomenu da su za područje Pelješca proglašeni su zimski uvjeti na cestama.

Kolnici su tijekom dana prema potrebi čišćeni na dijelovima gdje je bilo snježnih padalina, a u očekivanju pada temperature ispod nule tijekom poslijepodneva je izvršeno preventivno posipanje kako bi se spriječilo zaleđivanje kolnika. U nadolazećem razdoblju očekuje se daljnje snižavanje temperatura te su moguće i snježne padaline u većem dijelu županije, pa se sudionike u prometu upozorava da ne izlaze na cestu bez odgovarajuće zimske opreme na vozilima’’, navodi Krile.

Načelnik dubrovačkog Stožera civilne zaštite Stjepo Krilanović rekao je kako je dan protekao bez intervencija.‘’Nismo imali nikakvih intervencija, nije bilo potrebe za čišćenjem, izuzev manjih akcija prema Gornjim selima i Osojniku’’, rekao je Krilanović.

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Korčule Ivan Šale također je rekao kako na otoku nema smetnji.‘’Na otoku nema nikakvih smetnji, temperature jest niska, ali snijeg se topi. Sve su službe u pripravnosti. i u koordinaciji smo sa susjednim općinama. Cesta između Žrnova i Pupnata je posuta noćas’’, istaknuo je Šale.

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Metkovića Damir Raić rekao je kako je dolina Neretve prošla bez snijega.”U Metkoviću snijega gotovo nije ni bilo, a cijelo područje Neretve je prošlo neokrznuto. Hladno jest, ali to je to”, rekao je Raić.

Načelnik Općina Ston Vedran Antunica istaknuo je kako snijega nema u Stonu, a na Pelješcu je zabijelio tek pokoji vrh.

Zapovjednik JVP Mljet Mario Dabelić istaknuo je kako su ceste na tom otoku prohodne i zasoljene.‘’U jutarnjim satima je bilo dosta nanosa, ali to je očišćeno. Državna cesta D120 je očišćena i promet se odvija normalno”, rekao je Dabelić.

Zapovjednik JVP Konavle Mario Magud istaknuo je pak kako su na Konavoskim brdima i dalje na snazi zimski uvjeti, no ceste su očišćene i posute.”Zbog niskih temperatura i dalje prijeti opasnost od poledice, a večeras ćemo posipati ceste uz Konavosko polje”, rekao Magud.

Preporuke za niske temperature:

• što manje boraviti na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru,• obući se slojevito u dovoljno toplu odjeću i obuću, posebno zaštiti glavu i ruke,• prije nastupa jake zime ispustite vodu iz vodovodnih cijevi,• redovito i pravovremeno održavati čistim od poledice pločnike ispred i pristupne puteve do svog objekta,• koristiti obuću s gumenim hrapavim đonom kako bi se smanjila opasnost od klizanja ili pada na poledici• ukloniti snijeg ili led koji prijeti padom s krova s vašeg objekta.

U slučaju putovanja:

• ne krećite na put bez propisane zimske opreme,• uključite kratka svjetla i danju (bez obzira na vidljivost),• prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti,• držite sigurnu razdaljinu udaljenost od vozila ispred vas,• izbjegavajte naglo kočenje i kočite što manjom silom kočenja i postepeno, kako bi spriječili proklizavanje kotača,• ne radite nagle pokrete upravljačem,• pri pokretanju vozila na snijegu lagano otpuštajte papučicu kvačila i postepeno davajte gas.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *