Šuica u EU parlamentu: Protivimo se svim totalitarističkim simbolima – uključujući i komunističke

361

Jučer je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu održana rasprava o zabrani nacističkih i fašističkih simbola i slogana u cijeloj Europskoj uniji,  na kojoj je voditeljica hrvatske EPP delegacije u ime Kluba zastupnika Europske pučke stranke istaknula kako Europa i samim time europska Hrvatska moraju s jednakom osudom gledati na sve fašističke, nacističke ali i komunističke režime koji su provodili ili provode diskriminaciju po bilo kojoj osnovi, koji su odgovorni za političke progone, pojedinačna ili masovna ubojstva te represiju nad osnovnim pravima i slobodama:

„Za razliku od kolega iz Zapadne Europe, nama u Hrvatskoj još su svježa sjećanja na totalitarni režim koji nije bio ni fašistički ni nacistički ali se itekako obračunavao s neistomišljenicima, pojedincima i skupinama koje je smatrao prijetnjom samome sebi. Novija povijest svijeta govori o milijunima smrti direktno ili indirektno povezanih upravo s komunističkim režimima i njihovi simboli jednako su neprihvatljivi u Europi 21. stoljeća kao i fašistički i nacistički. Stoga, žalim što u ovom naslovu današnje točke dnevnog reda, vi predlagatelji niste uključili i komunizam. Naravno da se protivim svim totalitarističkim simbolima i sloganima.“

Zastupnica Šuica potom se osvrnula na stanje u Republici Hrvatskoj:

„U javnom prostoru postoje različita tumačenja prošlosti, a njegovanje kulture sjećanja na kršenje ljudskih prava i otpor nedemokratskim režimima nije sustavan i sveobuhvatan. Ni aktualna upravna ni sudska praksa po pitanju isticanja simbola nedemokratskih sustava nije ujednačena. Zato je Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem osnovala Vijeće za suočavanje s prošlošću koje ima zadatak predložiti Vladi preporuke i pravno reguliranje isticanja sadržaja kojima se veličaju nedemokratski režimi. Potrebno je nadići podjele u društvu i izbjeći manipulacije u tumačenju. Važno je napomenuti da polazišna točka ovog Vijeća mora biti jasan otklon od svakog totalitarizma sadržan u rezoluciji Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu kao i izvorišnim osnovama te članku 3. Ustava Republike Hrvatske. Treba napomenuti da je Vijeće sastavljeno od istaknutih znanstvenika, povjesničara i pravnika te cijelog političkog spektra. Ne postoji totalitarni režim koji zaslužuje biti amnestiran samo zato što pobjednici pišu povijest. Europa, pa tako i europska Hrvatska s jednakom osudom trebaju gledati na sve režime koji su provodili ili provode diskriminaciju po bilo kojoj osnovi, koji su odgovorni za političke progone, pojedinačna ili masovna ubojstva te represiju nad osnovnim pravima i slobodama“, zaključila je.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *