SVE RIVE ĆE BITI POPLAVLJENE: Evo kako će Jadran izgledati 2100. godine

417

Nedavni UN-ov izvještaj o stopi zagađenja Zemljine atmosfere naveo je da je čovječanstvo prošle godine ne samo povećalo razine CO2 na najviše u ljudskoj povijesti već je to činilo brže nego ikada.

Svijet će čak i prema optimističnim predviđanjima do 2100. godine ovakvim tempom biti topliji za 3 Celzijeva stupnja, a najnoviji članak o klimatskim promjenama u PNAS-u navodi da će prema takvim scenarijima razina mora diljem svijeta do kraja stoljeća porasti između 4,3 i 9,9 metara u odnosu na prosjeke prije drastičnih promjena Zemlje zbog klimatskih promjena, piše Express. 

Što to znači za Hrvatsku? 

Već i uz rast razine mora od samo jedan ili dva metra, sve rive na Jadranu bit će poplavljene. U slučaju rasta od 4 metra, bit će poplavljena i gotovo svaka stara gradska jezgra gradova uz obalu, a u slučaju rasta od 9 metara, pod vodom će biti Trogir, pola Solina, Kaštela, splitskog Poljuda, Dioklecijanove palače, Lore, luke i kolodvora…Najranjivije područje na klimatske promjene u Hrvatskoj je dolina Neretve. U slučaju rasta od 4 metra, nestaju Opuzen, Metković i Ploče… Pod vodom bi završila i stara gradska jezgra Dubrovnika. Na sjeveru, u Rijeci bi pod morem završila praktično svaka znamenitost ovog grada, a slično bi bilo i u Puli.

c6ab726095c4894ba2b7

U videu možete pogledati moguću sudbinu nekih od najvećih gradova na svijetu.

 

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/ekhLHzxc92U” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *