SVJETSKI DAN BOLESNIKA: Biskup Mate Uzinić u OB Dubrovnik predvodio misno slavlje (FOTO)

645

U Općoj bolnici Dubrovnik dubrovački biskup mons. Mate Uzinić na 26. Svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače, u bolničkoj kapelici predvodio je misno slavlje koje je namijenio za sve bolesne ali i sve zdravstvene djelatnike. Na misi je koncelebrirao don Marijan Slukan, kapelan u OB Dubrovnik.

Govoreći s ambona dubrovački biskup kazao je kako u prvom čitanju (Lev 13, 1-2.45-46) vidimo da se starozavjetni čovjek suočavao s bolešću tako da je izopćavao iz zajednice bolesne, kako je zajednica važnija od onog tko je u potrebi, bolestan. No, biskup je istaknuo i kako u evanđelju dana (Mk 1, 40-45) Isus pristupa gubavcu, kršeći na taj način spomenuto pravilo i kako ga svojim dodirom liječi, ne samo od gube već i od neprihvaćanja ponovno ga tako uključivši u zajednicu.

„Ta je poruka i poruka svima nama, da nikad i nikoga ne isključujemo i da se za svakoga brinemo. Bez obzira na stanje. Možda čak i kršeći naša ustaljena pravila i zakone, osobito ako oni isključuju da nađemo načina kako ćemo svakog uključiti“, rekao je mons. Uzinić.

Kao primjer nasljedovanja tih Kristovih riječi istaknuo je sv. Pavla ali i Blaženu Djevicu Mariju koja nas je na skrb o marginaliziranima i potrebitima pozvala svojim ukazanjem u Lurdu. Dodao je i kako smatra da o tome govori i papa Franjo u svojoj poruci za 26. Svjetski dan bolesnika a koju je naslovio „Mater Ecclesiae: „Evo ti sina!… Evo ti majke!” I od toga časa uze je učenik k sebi” (Iv 19, 26-27). Biskup je objasnio kako je u spomenutom trenutku ovim riječima Isus zapravo dao Mariju Crkvi jer Ivan predstavlja Crkvu, ali i kako Crkvi/Ivanu daje majku.  Dodao je i kako papa u tome vidi određeno poslanje kako za Mariju tako i za Crkvu.

Rekao je i kako je papa kazao da se na taj način Mariji dala skrb za cijeli ljudski rod, da bude majka koja nikog ne isključuje, kao što ni Crkva ni kršćani nikog ne isključuju. Dodao je i kako papa u svojoj poruci kaže kako se taj majčinski poziv očitovao u Crkvi kroz dvije tisuće godina povijesti kroz brojne inicijative u korist bolesnih i nemoćnih, a koje se i danas nastavljaju u različitim dijelovima svijeta gdje ne postoji dobra zdravstvena skrb, i gdje Crkva preko svojim misija nastoji biti prava “poljska bolnica” u koju se primaju svi koji su ranjeni životom pružajući im ako ne izlječenje onda njegu. No, papa je upozorio da je sve to moguće samo ako katoličke bolnice i javne zdravstvene ustanove odole napasti da zarada preuzme primat nad bolesnima i potrebitima, jer bi to u konačnici značilo da će oni koji su siromašni biti isključeni.

„Na neki način se ovo uklapa u poruku današnjeg evanđelja i poslanja Crkve koja je zapravo poslanje nastaviti činiti u prostoru i vremenu ono što je činio Isus, uzdajući se u zagovor i pomoć BDM koja je član ali i model Crkve“, kazao je mons. Uzinić. Napomenuo je kako papa ističe kao nužnu i bitnu zadaću pastoral djelatnik u zdravstvu, pritom uputivši riječi zahvale na svemu što rade kapelanu Slukanu ali i pastoralnom suradniku don Marinu Lučiću te don Jerku Banu. Na kraju je još poručio kako papa Franjo ističe ljubav i ustrajnost brojnih obitelji koje se skrbe za svoje bolesne, te kako bi tu vrstu skrbi trebalo više poticati.

Na kraju misnog slavlja kapelan Slukan pozdravio je sve okupljene te zahvalio biskupu Uziniću što je pristao predvoditi ovo misno slavlje.

Nakon mise mons. Uzinić obišao je u pratnji ravnatelja bolnice dr. Marija Bekića i kapelana Slukana neke od odjela bolnice, gdje se susreo s djelatnicima i bolesnicima. /dubrovačka biskupija/
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *