Tri jednostavna savjeta za obranu od gripe i prehlada

541

Dobro nahranjen organizam znači i jak imunološki sistem koji se onda može boriti protiv infekcija.

Bazu uvijek čine kvalitetne bjelančevine, dobre masti te dovoljno voća i povrća. Imunološki sistem nevjerovatan je spoj specifičnih organa i ćelija koji omogućavaju tijelu da se obrani od neželjenih patogena. Pravilno funkcioniranje tog sistema bitno je da bi se održala homeostaza.

1. Tri porcije povrća dnevno

Trebalo bi jesti barem tri porcije povrća dnevno, a idealno bi bilo i više. Povrće možemo konzumirati u juhama (juha od brokule, karfiola, paradajza, goveđa juha s povrćem), kao pire, pečeno na žaru ili u rernu (pečene tikvice, paprike, paradajz, patlidžani), u varivima, kao dio složenaca, kuhano na pari i, naravno, svježe (salate). Antioksidansi (izvor su im citrusi) neutraliziraju djelovanje štetnih slobodnih radikala koji nastaju u organizmu kao posljedica fizičkog i psihičkog stresa.

2. Med je vaš saveznik

Med je vrlo popularna namirnica, posebno u kombinaciji s toplim čajem, ali ne preporučuje se stavljati ga u vruć napitak.

3. Idealan ručak

Za ručak bi bilo idealno da četvrtinu tanjura čine proteini, četvrtinu kompleksni ugljikohidrati (krompir, smeđa riža), četvrtinu termički obrađeno povrće i četvrtinu svježe povrće. Povrće je glavni izvor vlakana u prehrani te vitamina C, A, K, folata i minerala poput željeza, magnezija, kalija i ostalih nutrijenata./dalmacijaplus/
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *