OTVORENA IZLOŽBA KREACIJE U PAPIRU: Dubrovčani oduševljeni!

396

Otvorenje izložbe „Kreacije u papiru – origami“ održano je u petak, 31. ožujka, u Narodnoj knjižnici Grad, a svi zainteresirani mogu je razgledati do 7. travnja. Izloženi su radovi origami „sanjarice“ i majstorice, Sanje Srbljinović Čuček, koja kreacijama u papiru predstavlja origami kao inovativni ključ znanosti i umjetnosti.

Naziv origami dolazi od japanskih riječi oru=savijati i kami=papir, a danas je internacionalni pojam za savijanje papira koje je započelo tradicionalnim japanskim umijećem. Odnosi se na savijanje papira u todimenzionalne figure životinja, ljudi, predmeta i apstraktnih oblika. U Japanu postoje tri origami društva Japansko akademsko origami društvo – JOAS, International Origami Society i Nippon Origami Association.
Hrvatsko origami društvo osnovano je 2012., a ovom izložbom i prezentacijom cilj je privući nove origami autore. „Posebno bi mi bilo drago da osnujete dubrovački origami klub, da se družite i razmjenjujete ideje u papiru, međusobno i s kolegama iz drugih origami asocijacija i klubova. Hrvatsko origami društvo može pomoći svojim kontaktima i iskustvom. Budimo aktivni dio međunarodne origami zajednice!“zaključila je Srbljinović Čuček.
Izložba je dio projekta „Origami radionice“ kojeg zajedno provode Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai i Dubrovačke knjižnice, a obuhvaća izložbu i seriju od 10 radionica koje se od 9. veljače održavaju četvrtkom u Odjelu za djecu i mlade Narodne knjižnice Grad. Gostovanje Sanje Srbljinović Čuček završit će u subotu, 1. travnja, predavanjem i prezentacijom origamija u 11 sati u Narodnoj knjižnic Grad.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *