U Dubrovniku, tijekom prosinca stanovi oko 14 posto skuplji, nego lani u istom mjesecu

380

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene stanova tijekom prosinca zabilježile porast vrijednosti. U odnosu na studeni, u prosjeku su porasle za 0,5 posto, te za oko šest posto u odnosu na 2015. i 2016. godinu.

Najveći godišnji porast cijena stanova oglašavanih na Crozilla.com zabilježen je na Jadranu, a pritom prednjače Dubrovnik i Split. U gradu najviših cijena – Dubrovniku, tijekom prosinca su stanovi bili oko 14 posto skuplji no lani u istom mjesecu, te 0,3 posto skuplji nego u studenom, a za jedan se kvadratni metar u prosjeku tražilo 3.619 eura.

U usporedbi s posljednjim mjesecom 2015. godine tamošnje su cijene bile gotovo 20 posto više. Više prosinačke cijene zabilježene su i u Puli gdje su bile 12,5 posto više no u istom mjesecu lani, te 0,9 posto više no prethodni mjesec, pa je cijena kvadratnog metra iznosila 1.472 eura. Velik godišnji porast osjetio se i u Splitu gdje su cijene bile preko 13 posto više no lanjske, dok su na mjesečnoj razini porasle za 1,1 posto, a za jedan se kvadratni metar u prosjeku tražilo 2.543 eura.

U Zadru su prosječne cijene stanova oglašavanih na Crozilla.com porasle za 0,6 posto na mjesečnoj, te za 7 posto na godišnjoj razini, a jedan je četvorni metar u prosjeku iznosio 1.931 euro.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene stanova tijekom prosinca tek u rijetkim gradovima imale niže cijene nego u istom mjesecu prethodne godine. Primjerice, godišnji pad zabilježen je u Opatiji gdje su cijene bile za jedan posto niže. Prosječna oglašavana cijena tamošnjih “kvadrata” iznosila je 2.952 eura što je 0,2 posto manje no mjesec ranije.

Cijene stanova u unutrašnjosti su i dalje ostale niže od prosjeka. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su u Slavonskom Brodu stanovi bili skuplji za 1 posto, pa se za “kvadrat” u prosjeku tražilo 846 eura. Osijek bilježi porast od 0,3 posto na mjesečnoj i na godišnjoj razini, pa je cijena četvornog metra stana u prosjeku iznosila 955 eura. Najveći mjesečni pad cijena tijekom prosinca je zabilježen na području Bjelovara gdje su stanovi bili jedan posto jeftiniji no mjesec ranije, a cijena kvadratnog metra je iznosila 813 eura.

Najveća potražnja na oglasniku Crozilla.com tijekom prosinaca je vladala za stanovima koji se prodaju na području Zagreba, Pule, Splita, Osijeka i Zadra. Potencijalni strani kupci koji su pokazali interes za stanovima tijekom prosinca su na Crozilla.com najčešće dolazili iz BiH, Njemačke, Srbije i Švicarske, a najčešće su pretraživali one koji se prodaju na području Zagreba, Poreča, Splita, Pule i Zadra.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *