U IME ZAKONA: Evo kako država uredno dere građane po stranicama

382

Zakoni u Hrvatskoj kroje se da čuvaju privatnost građana, reći će vam to iz svake institucije i ministarstva, no ponekad ispadne da se građani štite od sebe samih, dok se propisi pišu fleksibilnije kad podaci trebaju državi i javnim agencijama. Evo, problema nema kad treba naplatiti neki dug sa štednje građana ili im blokirati ušteđevinu, premda je štednja pod posebnim tretmanom pa bankovni službenici mogu izgubiti posao za otkrivanje podataka o štednji.

Svi računi koje građani imaju, bili oni tekući, žiro, po viđenju, štedni u bankama i stambenim štedionicama, registrirani su u javnom registru računa koji vodi Financijska agencija (Fina).
Novčano stanje na njima je tajna, a ako građanin zgriješi i ne plati neki račun ili kredit za što mu vjerovnik pošalje ovrhu, njegov OIB aktivirat će sve račune u registru. Nema li novca na tekućem i žiro-računu, sjest će mu ovrha na štednju, a ako je riječ o oročenoj ušteđevini, onda će čekati istek oročenja glavnice, grickajući u međuvremenu kamatu na tu štednju.

Dodajmo tome da je država, odnosno Porezna uprava, već nekoliko godina sposobna sama ispuniti porezne prijave građana zbog elektroničke evidencije uplata svih primanja građana, od naknada do plaća. Čini se da se sve modernizira, dugovi i porezi, ali to ide malo teže kada se radi o građanima.

Tako nam se javio ovršeni čitatelj koji kaže da mu je njegova banka tražila podatke iz Finina Očevidnika s ovrhama. To bi ga koštalo, kaže, oko 18 kuna po svakoj stranici, a kako on procjenjuje, stranice obiluju “nepotrebnim podacima samo da se što više naplati”, pa u njegovu slučaju za iznos od oko 11.600 kuna treba isprintati 10 stranica za što je naknada 190 kuna, dok isti podaci na USB-u stoje samo 25 kuna. No, čitatelju u banci nisu prihvatili USB s podacima iz sigurnosnih razloga te su tražili da ih pošalje mailom, no u Fini mu nisu izišli u susret. Mail nisu mogli poslati.
Pitali smo Finu zašto građani ne mogu dobiti mailom podatke, a iz te agencije kazali da su podaci iz Očevidnika povjerljivi.

– Fina te podatke daje u skladu s posebnim propisima primjenjujući odredbe kojima se uređuje zaštita osobnih podataka, ispis podataka iz Očevidnika Fina može izdati isključivo ovlaštenom tražitelju. Isti se ne može ni ovršeniku niti njegovoj banci dostaviti mailom – navode iz Fine.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *