(FOTO) U MAGIČNOM AMBIJENTU: Pogledajte tko je sve uživao u premijeri opere ‘Orlando’

450

Premijera opere Orlando Georga Friedricha Händela s podnaslovom Metamorfoze u režiji Jánosa Szikore održala se sinoć s početkom u 21:30, u magičnom ambijentu klaustra Benediktinskog samostana na otoku Lokrumu. Naslovnu ulogu viteza Orlanda utjelovio je britanski kontratenor Owen Willetts, Ivana Lazar bila je Angelica, Renata Pokupić Medoro, Marija Kuhar Šoša glumila je Dorindu te David Oštrek ulogu Zoroastra. Na Lokrumu je muzicirao i nagradom Orlando ovjenčani Hrvatski barokni ansambl koji predvodi koncertna majstorica Laura Vadjon, a pod ravnanjem dirigenta Davida Batesa.

Operno remek djelo na Lokrumu je zaživjelo, prema zamisli redatelja, kao priča u kojoj se protagonisti poigravaju s vlastitim spolovima, odakle je došao i podnaslov Metamorfoze. U suvremenoj kostimografiji koju potpisuje Marita Ćopo te uz plesne elemente u koreografiji Zrinke Japunčić, ovo scensko čitanje Händelova djela izmamilo je glasan pljesak festivalske publike. Ova inačica opere odmiče se od njezina originalnog mitološkog zapleta i usredotočuje se na suštinski odnos između muškarca i žene, a lokacija je živica u klaustru Benediktinskog samostana kao labirint koji, poput života samog, ne daje izravne smjernice i često zbunjuje one koji žele pronaći svoj put. Na zadovoljstvo svih izvođača, festivalska publika nije se dala zbuniti. Redatelj János Szikora bio je ganut uspjehom izvedbe rekavši:

“Postoje djeca koja dođu na svijet pod sretnim zvijezdama. Mislim da se naš večerašnji nastup rodio upravo pod takvim okolnostima jer smo imali puno sretnih zvijezda. Ovaj ambijent je jedna takva sretna zvijezda. Pjevači, obožavam ih, također su sretne zvijezde. Dirigent, izvanredni ansambl – sve odreda sretne zvijezde. Ova je produkcija nastala pod svim ovim sretnim zvijezdama. Kad režiram, uvijek se vodim onim što zamislim u umu, i to se uvijek razlikuje od ostvarenog, ali večeras je ta razlika uistinu neznatna.’’

János Szikora jedna je od najznačajnijih pojava u mađarskoj suvremenoj kazališnoj umjetnosti te jedan od najistaknutijih redatelja svoje generacije. Već dulje od tri desetljeća, njegovo je umjetničko djelovanje u kazališnoj domeni obilježeno izvedbama koje resi jedinstvena vizija, inovativna vizualizacija te sposobnost sveobuhvatne analize, a sebe smatra umjetnikom koji teži “sintezi intelekta i putenosti”. Uz svoj redateljski rad, Szikora obnaša dužnost ravnatelja nekolicine najuglednijih kazališnih kuća. David Bates diplomirao je na londonskoj Royal Academy of Music te se zadnjih godina profilirao kao jedan od najuzbudljivijih dirigenata barokne glazbe i vodeća figura nove generacije njezinih izvođača, a uz brojne druge projekte i angažmane trenutno je u Francuskoj glazbeni asistent i zborovođa na Festivalu d’Aix en Provence i u Pariškoj operi. Hrvatski barokni ansambl (HRBA) najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja, a među njima i nagrade Orlando za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama 2014. godine. 

Festivalsku publiku očekuju još dvije izvedbe Orlanda, večeras i sutra. Prijevoz brodom na otok Lokrum uključen je u cijenu ulaznice, a polasci su iz stare gradske luke u 20:30 te 20:45. Ulaznice za operne večeri na Lokrumu, dostupne su online na internetskim stranicama Igara www.dubrovnik-festival.hr te na blagajnama u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) i u Luži. Stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju popust od 30% na sve ulaznice. Dubrovačke ljetne igre zahvaljuju JU rezervat Lokrum na dugogodišnjoj suradnji te na podršci u realizaciji ovog programa.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *