“U susret sv. Vlahu”, predavanje na temu „Nove spoznaje o uređenju crkve sv. Vlaha tijekom 18. stoljeća“

428

U četvrtak, 25. siječnja, kao drugi događaj u nizu događanja „U susret sv. Vlahu“, s početkom u 19.30 sati u dvorani sv. Ivana Pavla II., održat će se predavanje na temu: „Nove spoznaje o uređenju crkve sv. Vlaha tijekom 18. stoljeća“. Predavač će biti dr. sc. Daniel Premerl s Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba.

Na predavanju će se iznijeti kronologija opremanja crkve sv. Vlaha od njezina otvorenja 1715. do kraja 18. stoljeća. Predstavit će se nova znanstvena istraživanja, temeljena na arhivskim dokumentima, koja su rađena za upravo objavljenu monumentalnu monografiju Zborna crkva svetog Vlaha (Dubrovnik – Zagreb, 2017.).

Središnja tema predavanja bit će opremanje svetišta (prezbiterija) s naglaskom na raskošnome kućištu orgulja i glavnome oltaru te će se ukazati na njihovu visoku vrijednost u kontekstu barokne umjetnosti na Jadranu.

Dr. sc. Daniel Premerl viši je znanstveni suradnik Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba. Bavi se unutrašnjom opremom crkava i ikonografijom 17. i 18. stoljeća u Hrvatskoj i Italiji. Doktorirao je s temom Drveni oltari 17. stoljeća u Dalmaciji (2009.), a iz bibliografije izdvajamo knjigu Bolonjske slike hrvatske povijesti – Politička ikonografija zidnih slika u Ilirsko-ugarskom kolegiju u Bolonji (2014.), te poglavlje o baroknome interijeru dubrovačke katedrale u monografiji Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku (2014.)
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *