UGOSTITELJI I IZNAJMLJIVAČI O PONUDI STUDENTSKOG DOMA: Ovo je idealan primjer nelojalne konkurencije financirane novcem poreznih obveznika

272

Nastavno na našu jučerašnju objavu o posebnim ponudama smještajnih, ali i ugostiteljskih usluga u dubrovačkom studentskom domu, pitali smo vlasnike apartmana, hostela i ugostiteljskih objekata što misle o ovakvom potezu vodećih ljudi doma u doba pandemije. Naime, unatoč svijesti kako i Studentski dom ovakvim potezom pokušava osigurati stabilno poslovanje, ne možemo se ne zapitati kako će se takav potez odraziti na budućnost ugostitelja i malih iznajmljivača u doba velike svjestke pandemije koja se posebno teško odrazila na naše sugrađane čija egzistencija većim dijelom ovisi upravo od istih ugostiteljskih i usluga smještaja.

– Stavljanjem studentskog doma financiranog od strane poreznih obveznika u turističke svrhe, stvara se nelojalna konkurencija privatnim turističkim i ugostiteljskim subjektima. Novcem kojeg mi poduzetnici i iznajmljivači putem poreza i prireza uplaćujemo u proračun stvara nam se direktna konkurencija. – kaže direktor jednog dubrovačkog hostela ( podaci poznati redakciji )

Našoj redakciji obratio se i jedan dubrovački ugostitelj koji također želi ostati anoniman: 

– Studentski dom i svi njegovi sadržaji su financirani novcem poreznih obveznika, kako hrvatskih, tako i europskih. Svi ugostiteljski sadržaji trebali bi biti neprofitni te na usluzi studentima i korisnicima Studentskog centra. Najava ravnatelja St. centra o komercijalnim djelatnostima studentskog doma poput keteringa, organizacija vjenčanja ili dostave stavlja sve druge komercijalne subjekte na tržištu kojima je to osnovna djelatnost u nepovoljan položaj. Ovo je idealan primjer nelojalne konkurencije financirane novcem poreznih obveznika. Konkurencije koja u izrazito težak, kompetitivan posao ulazi bez ikakvog rizika i vlastitih sredstava, te uz neograničenu pomoć države. Ovo je definicija “crony gospodarstva” pod državnim patronatom te uz vodstvo državnih službenika zbog kojeg svi normalni poduzetnici izgledaju kao nesposobni ili prevarantiAko će se država tako odnositi prema poduzetništvu, onda bi bilo sasvim u redu da se dopusti privatnicima da npr. odrađuju sve administrativne državne usluge. Poput izdavanja kojekakvih potvrda, rodnih listova ili građevinskih dozvola i da za to naplaćuju naknadu, a ne da financiraju preskup i preglomazan državni aparat.

Ponudom dubrovačkog Studentskog doma nisu zadovoljni ni dubrovački privatni iznajmljivači.

– Ovo sam nekako očekivala onog momenta kada se počeo graditi dom, ali eto mislila sam da će barem pričekati sezonu. Studentski dom je trebao biti jedna lijepa priča koja bi Dubrovnik podigla na level akademskog grada, ali u nas se sve mora okrenuti turizmu pa tako i to. Kažu kako pokušavaju osigurati stabilno poslovanje, pa to rade na način na direktno udaraju na one od kojih i žive. – kaže naša sugrađanka.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *