VIDEO// Na današnji dan: Vlak slobode prije 25 godina krenuo prema Kninu i Splitu

875

Prije točno 25 godina, 26.kolovoza 1995., sa zagrebačkog Glavnog kolodvora u 8 sati i 7 minuta krenuo je ‘Vlak slobode’ prema Splitu i Kninu.

Dogodilo se to svega 20-ak dana nakon vojno-redarstvene operacije Oluja i oslobođenja Knina, a taj čin simbolički je predstavljao obnovu željezničke veze između Zagreba i Splita nakon četverogodišnjeg prekida.

Željeznička kompozicija imala je 20-ak vagona u kojima su se, uz predsjednika Franju Tuđmana, nalazili brojni državni dužnosnici i stranački čelnici, kulturni i javni djelatnici te prognanici iz netom oslobođenih područja.

Vlak je stajao u Karlovcu, Gospiću i Kninu, da bi u na svoje odredište stigao u 18:11, a po dolasku Tuđman će održati govor koji je ostao upamćen po njegovom pitanju ‘Što mi preostaje da vam još obećam?’ na koje je Riva uzvratila poklicima ‘Vukovar, Vukovar’.

Vlak slobode svečano su dočekali pripadnici Četvrte i Sedme gardijske brigade (poznati Pauci i Pume), koji su 5. kolovoza te godine prvi ušli u oslobođeni Knin.

Željeznička kompozicija Vlaka slobode imala je 20-ak vagona. U vlaku broj 10 bio je predsjednik Franjo Tuđman, s mnogim državnim dužnosnicima (Gojko Šušak, Mate Granić, Jure Radić, Žarko Domljan). Franjo Tuđman održao je govore na više mjesta kroz koja je vlak prolazio: u Zagrebu, Gospiću, Karlovcu, Kninu i Splitu. 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *