VIDEO/ SPALJIVAO PLASTIKU IZMEĐU ORAŠCA I GROMAČE: Pogledajte ovo neodgovorno ponašanje, reagirala i policija…

555

Zabrinuti stanovnici Gornjih sela ovaj utorak u popodnevnim satima obratili su se našoj redakciji kako bi nas obavijestili o “ilegalnom” i nedozvoljenom spaljivanju otpada između Orašca i Gromače.

“Ne može se disat od smrada, a pali se sve moguće, pa i plastika koja se ne smije palit” – kaže naš sugovornik koji nam je dostavio fotografije i video.

Na priloženom videu se jasno vidi otvoreni plamen, crni gusti dim kao i spaljivanje nedozvoljenog otpada. Naša redakcija obavijestila je Dubrovačke vatrogasce koji su s policijom izašli na uviđaj.

Na postavljeni upit PU Dubrovačko neretvanskoj o poduzetim radnjama, odgovorili su nam sljedeće:

– U odnosu na dostavljeni upit možemo potvrditi da je Policijska postaja Dubrovnik u utorak, 1. prosinca, zaprimila dvije dojave o neprijavljenom spaljivanju otpada između mjesta Orašac i Gromača.

Izlaskom na mjesto događaja policijski službenici su utvrdili da se na zemljištu, koje je u privatnom vlasništvu, nalazi odlagalište smeća s kojeg se širio dim, ali bez otvorenog plamena.

Na mjestu događaja su izašli i vatrogasci koji su izjavili da nema potrebe za gašenjem i da ne prijeti opasnost od izbijanja požara nakon čega su napustili mjesto događaja.

Policijski službenici su o saznanjima sačinili službenu zabilješku koju su uz dopis dostavili Službi civilne zaštite u Dubrovniku, Službi inspekcijskog nadzora okoliša u Splitu i Upravnom odjelu  za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika  na nadležno postupanje, s molbom da nas o poduzetim mjerama iz  njihove nadležnosti povratno izvijeste.

Spaljivanje korova i biljnog otpada potrebno je obavljati na za to predviđenim mjestima i u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije, a u ovom slučaju ne samo da se nije spaljivao korov i biljni otpad već i nedozvoljena plastika.

 Nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *