VIJEĆE AMENOVALO! Nakon burne rasprave prošao ugovor s DPDS-om, pojedinim vijećnicima nije bilo svejedno!

625

Nakon burne rasprave i većinom glasova usvojen je prijedlog ugovora s DPDS-om.

Na samom početku izlaganja, gradonačelnik Mato Franković pohvalio je rad DPDS-a te kazao kako aneks i prijedlog ugovora znači da bi Grad sukladno novom prijedlogu imao 60 posto, a DPDS 40 posto i to je 12 milijuna kuna više u odnosu na postojeće. Pri tome bi DPDS-u išlo 46 milijuna kuna od čega bi dio otpao na zaposlenike i ostale stvari.

– Ukupno će grad u 2018. godini uprihodovati 84 milijuna kuna. O radu društva, o njegovoj prošlosti te aktivnostima ne treba pretjerano govoriti kao i o njihovim zaslugama. Oni nisu masoni koji financiraju stranke kako neki političari govore – kazao je Franković.

SDP-ov Mladen Gojun mu je odgovorio kako nije za sklapanje ovog ugovora, dok je nezavisna Matija Čale Mratović dodala kako se ovim ugovorom krše čak četiri zakona Republike Hrvatske. 

– Zidine treba vratiti gradu – konstatirala je.

Mostov Marov Kristić izjavio je kako Ugovor može biti bolji. 

– Kao udruga građana kakva je pravna pozicija udruga, čak se kaže da je to neistražena tema – komentirala je Tatjana Šimac Bonačić.

Matija Čale Mratović konstatiral je kako je čevrtina do trećina proračuna u rukama jedne udruge. 

– Rekli ste da možete raskinuti ugovor, onda ga raskinite odmah. DPDS je obnavljao Orlandov stup, zamislite da ga je obnavljao Vlahušić – zapitala se.

– Da ga je obnavljao Andro Vlahušić bila bi kaznena prijava. Pred vama se nalazi ugovor koji će Gradu osigurati veći prihod. Mi kao da živimo samo u sadašnjosti, a zaboravljamo prošlost kad je trebalo obnavljati kuće, a istovremeno i spomeničku baštinu. Još jednom ponavljam – biti nominiran za nagradu Europe Nostre nije mala stvar. Dakle, možemo volit ili ne voliti DPDS-a, ja i dalje smatram novac uprihodovan zidinama da je novac svih građana i on se u 100 postotnom iznosu koristi u javno dobro, a ne privatno. Jednim dijelom za obnovu spomeničke baštine, a drugim u proračun Grada. Ukoliko ne želite glasovati za ovo ne morate. Prije je za vrijeme Vlahušića 50:50 bilo zakonito, a sada 60:40 nije zakonito. I to samo zato što sam to ja predložio – smatra Franković.

– Lovačke priče, a ja mislio basne. Vi nas s ove govornice uvjeravate i učite kako varati državu. Vi ste nam rekli kako raditi utaju poreza. Vi uz dužno poštovanje o tome pojma nemate. Grad je Društvo, a Društvo je Grad. Sjetite se onog novca od 50 posto. Možda bih ja prvi došao u napast da pokrijem vrtiće, škole, asfalte. Ono što je Društvo napravilo je za svaku pohvalu – odgovorio je Potrebica vijećnici Mratović.

HSS-ov Vido Bogdanović ustvrdio je kako je rad Društva zbilja izvrstan. 

– To nije uopće upitno. Mislim da to nije srž problema. Mislim da ćemo se svi složiti da su formalni odnosi Društva i Grada neuredni. Isto tako niti jedna niti druga strana nije poštovala do sada što u ugovorima piše. Činjenica jest da je ovo jedan čudan odnos na upravljanje i korištenje. Koja je to vrsta odnosa? To je koncesija ili nije, koja je to vrsta poslovnog odnosa, ne baštinskog, ne prijateljskog? Zna li mi neki pravnik odgovoriti kakav je to odnos? Ja kažem da to nije ništa. Ugovor o korištenju i održavanju gradskih zidina-to ništa ne znači. Mislim da je sad pravo vrijeme da se to lijepo uredi. Ako smo sad u prijateljskim odnosima čemu služi upisano plodouživanje u zemljišnim knjigama? Neka mi se ispriča gospodin Orlić i Kapetanić, ali to nije pošteno. I zato se tim ljudima ne smije vjerovati. Može se raskinuti ugovor. Neka vidim tko ga može raskinuti. Ovaj ugovor se može raskinuti samo ako nije zakonski utemeljen. Tone se u pijesak, umjesto da rečemo dođi Denis, dođi Niko. Idemo dogovoriti odnose. 

Plodouživanje je ukinuo sud ima već dvije godine – odgovorio je Potrebica Bogdanoviću i pozvao vijećnike da budu odgovorni riječima za govornicom.

– Ovaj ugovor vrijedi. Naš je zajednički zalog za dobru suradnju. Za razliku od gospara Vida ja Društvu vjerujem. Oni nas nisu ni na koji način obmanili. Nema straha, jer plodouživanja na zidinama nema već dvije godine.

-Zašto ne prihvatite iskustvo Vida Bogdanovića. On najviše od svih nas ima iskustva – kazao je Ljubo Nikolić. Osvrnuo se na sam sadržaj odluke i kazao kako se s njom ne može složiti.

– Prije tri godine na tematskoj sjednici o DPDS-u predložili smo omjer podjele. Nikakav omjer, nego sto posto, a dpdsu bi se omogućilo da svaku od tih kuna koristi za obnovu. To tada nije bilo prihvaćeno jer se o DPDS-u razmišljalo drukčije. Gubimo ikakvu kontrolu nad onim što rade. Rade dobro, ali imaju grešaka. Zašto ne bi u obaj ugovor ugradili jednu klauzulu, tako greške primjerice na obnovi Orlanda se ne bi ni dogodile – kazao je Nikolić. Dodao je da nije jasno definirano kako će uprihodovani novac DPDS-a završiti u proračunu. Trebaju se definirati rashodovne pozicije. Bit ću protiv ovakvog prijedloga zbog načina na koji se donose ovakve važne odluke – kazao je Nikolić.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *