VLADA REPUBLIKE HRVATSKE MORA U MJERE UKLJUČITI SVE POGOĐENE DJELATNOSTI

432

Udruga Glas poduzetnika danas je sudjelovala s drugim udrugama poduzetnika i ugostitelja na sastanku s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske. Sastanak je organiziran kako bismo čuli što Vlada predlaže kao mjere za obeštećenje zbog zatvaranja ili pada poslovanja uslijed pogoršanja epidemiološke situacije. 

Ističemo da smo od sastanka s Vladom imali veća očekivanja. Naime, pozdravljamo neke dijelove prijedloga koje su iznijeli ministri kao što su novi Covid zajmovi HAMAG-BICRO-a za poduzetnike. Jedan od prijedloga je i obeštećenje fiksnih troškova, ali samo za zatvorene djelatnosti. Smatramo kako se obeštetiti moraju sve pogođene djelatnosti s velikim padom prometa, bez obzir na to jesu li formalno zatvorene ili zbog cijele situacije imaju velik pad. Što je s event industrijom, povremenim prijevoznicima, putničkim agencijama i svim djelatnostima povezanima s onima koji su zatvoreni? Hoćemo li njih pustiti da propadnu? Oni su također odgovornost Vlade, koja ponovno nije donijela rješenje za sve pogođene poduzetnike.

Jedan od naših prijedloga je i privremeno smanjenje PDV-a na pogođene djelatnosti. Smatramo kako je nužno smanjiti PDV na 13%, kako bi se potaknula potrošnja. Ističemo da bi ovaj potez olakšao poslovanje svih poduzetnika u pogođenim djelatnostima kao što su ugostiteljstvo te ostale uslužne djelatnosti. To su učinile gotovo pa sve zemlje Europske unije, a očekujemo od Hrvatske da napravi isto.

„Kratkoročne mjere nisu adekvatne, a plan dugoročnih reformi uopće ne postoji. Nezadovoljni smo. Dali smo jasne i argumentirane prijedloge, koji su u interesu Hrvatske, poslušajte nas.“ – rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika. 

„Prijedlozi koje je Vlada Republike Hrvatske ponudila možda imaju smisla za njih, međutim, u stvarnosti ne rješavanju probleme poduzetnika. Smatram da nije u redu da su ponudili mjere samo za one koji su zatvoreni. Moj stav je da su trebali predložiti rješenje za sve poduzetnike i obrtnike koji su pogođeni pandemijom virusa COVID-19. Osim toga, moram istaknuti da ni ovi prijedlozi ne rješavaju probleme kao što je primjerice nakupljena roba u skladištu, a ističem i da se veći dio naših troškova odnosi baš na državu. Moram reći da je ponuđen minimum te da Vlada nije dubinski sagledala problem.“ – rekao je Vedran Jakominić iz Odbora za ugostiteljstvo UGP-a.

Ako se ne pomogne svim poduzetnicima s velikim padom mnoge tvrtke će propasti, a nezaposleni će se uskoro brojati vjerojatno u desecima tisuća. Ponavljamo kako su mjere za očuvanje ranih mjesta – mjere za radnike, a troškovi poslovanju su daleko veći.

Pitamo se, dakle, kada kriza prođe, tko će puniti proračun ako uništimo većinu malih i srednjih poduzetnika koji su okosnica hrvatskog gospodarstva?

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *