Vlahušić o izmjeni Zakona kojim su ga dva put rušili: ‘To je učvršćivanje vlasti HDZ-a na njima bitnim područjima’

347

Nakon što je najavljeno kako kreću izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi kojim bi se spriječilo rušenje čelnika na proračunu, ali i ograničili mandati, upitali smo bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića za komentar s obzirom kako su njega na takav način rušili – dvaput.

Vlahušić smatra da se ovim Zakonom jača stabilnost lokalnih vlasti.

– To HDZ radi samo zato što je na ovim izborima osvojio ključne gradove, koje oni smatraju bitnima poput Dubrovnika, Splita, Vukovara. Svojim političkim utjecajem, bar na području Dubrovnika, dva puta su rušili proračun i onda donijeli Lex Vlahušić. Sad nastoje učvrstiti tu priču. To je realnost – jasan je Vlahušić.

Što se tiče sadržaja tog Zakona, Vlahušić tvrdi kako iskustvo iz Grada pokazuje da nije dobro što Gradsko vijeće može srušiti gradonačelnika iz čisto političkih razloga, a s druge strane ‘mora postojati i mogućnost da se gradonačelnik i župan opozovu s nekom relativno jednostavnijom pričom nego što je referendum s 50 posto’.

Na upit kako je moguće da ista stranka koja ga je srušila na takav način, sad pravi zakon da se to onemogući, Vlahušić je rekao kako je HDZ-u je jedan od ključnih elemenata grad Dubrovnik.

–  Tu je na nacionalnoj razini bio Branko Bačić kojega sam ja pobijedio tri puta u Županiji, tri puta u Gradu. HDZ nije znao što će i kako. Izbacili su pravosudne afere, rušenje proračuna i potvrdu Lex Vlahušića koji će ući u povijest hrvatske političke demokracije i biti jedan trn za Dubrovnik. Ja sam zbog toga ponosan jer znači da na nikakav drugi način nisu mogli spriječiti političku volju građana da me biraju nego ovako – zaključio je za Dubrovnik Insider, Andro Vlahušić.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *