Zamjenica Marević otvorila stručni skup i edukaciju namijenjenu prevenciji ovisnosti o kockanju kod mladih

415

Zamjenica župana Žaklina Marević otvorila je danas u prostorijama Ekonomske i trgovačke škole trodnevnu edukaciju za implementaciju Programa prevencije kockanja mladih ”Tko zapravo pobjeđuje”.

Riječ je o programu kojeg prva i jedina u potpunosti primjenjuje upravo Dubrovačko-neretvanska županija, a edukacija je namijenjena stručnim suradnicima i nastavnicima u 15 županijskih srednjih škola te drugim stručnjacima koji rade s djecom i mladima, a koji imaju mogućnost provedbe preventivnog programa u srednjim školama.

Zamjenica Marević naglasila je kako je kroz posljednjih nekoliko godina porastao broj ovisnika o igrama na sreću te kako je upravo zbog toga prevencija ključna.

”Mladi su to nažalost prihvatili kao pod normalno. Trebamo ih osvijestiti koliko je ovisnost teška te koliko narušava njih, ali i njihove obitelji. Vjerujem kako će nastavnici nakon ove edukacije učenicima na najbolji način prenijeti i dočarati koliko ovisnost utječe na njih same”, rekla je zamjenica Marević.

Neven Ricijaš, izvanredni profesor na Odsjeku na za poremećaj u ponašanju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu rekao je kako se program razvio u okviru osmogodišnjeg projekta povezanim za kockanje mladih u Hrvatskoj.

”Stručni suradnici u školama i nastavnici dobit će kompetencije te znanja i vještine u provođenju programa svojim učenicima. Posebno vrijedno je istaknuti ulaganje Županije u pozitivan razvoj mladih i prevenciju rizičnih ponašanja. Kockanje mladih je ozbiljan problem Hrvatskoj. U odnosu na druge europske zemlje mi smo zaista pri vrhu ovog rizičnog ponašanja”, rekao je Ricijaš.

Inače, program je utemeljen na znanstvenim činjenicama i rezultatima inozemnih i domaćih istraživanja, a razvijen je u okviru znanstveno-stručnog projekta Kockanje mladih u Hrvatskoj koji se od 2010. godine provodi na Edukacijsko- rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *