Započinje 11. Epidaurus festival u Cavtatu! Pravi argentinski Tango s gostujućim umjetnicima

393

Sljedećeg vikenda Cavtat će postat pravi Tango plato i s dvodnevnim programom autentičnog Tanga s umjetnicima iz Buenos Airesa, Amsterdama, Palerma i Dubrovnika otvoriti širom svoja vrata po jedanaesti put.

U petak, 8. rujna na Ljetnoj pozornici u Cavtatu s početkom u 21 sat nastupit će duo Buenos Muchachos; argentinski gitarist Pablo Covacevich čiji su korijeni vidno hrvatskog porijekla. Kako Tango ne može bez bandoneona uz Pabla će nastupit i vrhunski argentinski harmonikaš i skladatelj Luis Caruana. Na klarinetu će se pridružiti umjetnik sa Sicilije Giovanni Mattaliano profesor klarineta na Konzervatoriju u Palermu i osnivač prvog Jazz odjela za klarinet u Italiji, a koji će izvoditi i neka svoja djela i jazz improvizaciju. Iako je Piazzolla govorio da Tango nije u plesu već u glazbi, a čiju 25. obljetnicu smrti obilježavamo ovim koncertima, glazbenicima će se pridružit i majstor plesa Tanga, argentinac Rafael Ramirez sa svojom dugogodišnjom partnericom Nastasjom Stupnicki. 

Kako je Tango danas vrlo rasprostranjen u Europi sve više i više, na otvaranju će Tango zaplesat i plesački par Marijke Brekelmans i Ronald Drenten iz Holandije. Cavtat je čaroban i bez ukrasa i dodataka, ali kad mu se pridruže ovakvi fantastični protagonisti autentičnog argentinskog Tanga uistinu užitka ne bi trebalo nedostajati! Već sljedeću večer u subotu 9. rujna u 20.30 Epidaurus festival priređuje Tango para todos radionicu i probu glazbenika otvorenu za publiku. U Domu kulture u Cavtatu svatko će moći probati i nauučiti početne plesne korake čarobnog Tanga uz fantastičnog maestra Rafaela Ramireza. Otvorena proba svih glazbenika kojima će se na klaviru pridružit i umjetnička direktorica Epidaurusa, pijanistica Ivana Marija Vidović u djelima Astora Piazzolle koja su često na njenom repertoaru, publika će moći doživjeti čari, trud, vježbanje i vidjeti kako je to kada glazbenici vježbaju „iza kulise“ – dok ih nitko ne sluša… 

Najavljen je i glasovirski recital mlade talijanske pijanistice Eloise Cascio 11. rujna u Domu kulture u Cavtatu u 21h sa zanimljivim programom od Mozarta do Gershwina. 

Zajedno s društvom Baština ove godine Epidaurus festival kroz svoje promotivne materijale ponovno oživljava zaboravljenu tehniku Mrkog veza, izrađenog od tzv. mrke crne svile, a kojeg su sa svojim zavidnim umijećem i preciznošću od zaborava sačuvale učiteljica Jelka Miš i danas vrijedne ruke Katarine Dujaković čija je majka, rodom Cavtajka, također vrsna vezilja.

Stalna suradnica Epidaurus festivala je i slikarica Luce Đuraš koja će opet izraditi unikatne poklone ovogodišnjim umjetnicima i razveseliti svih svojim novim vidicima.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *