ZATVARAJU SE 68. DUBROVAČKE LJETNE IGRE: Izvedena 72 programa na 16 ambijentalnih lokacija

337

Dubrovačke ljetne igre i ove su godine okupile gotovo 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta koji su u 47 dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na 16 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, pred približno 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izveli 72 dramska, glazbena, operna, plesna, folklorna, filmska i likovna programa.

Tim je povodom na zadnji dan ovogodišnjih Igara održana konferencija za medije u atriju palače Sponza na kojoj su pohvalno o programu 68. Dubrovačkih ljetnih igara govorili pomoćnica ministrice kulture RH Iva Hraste Sočo, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica župana dubrovačko-neretvanskoga Žaklina Marević. Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić govorio je o suradnji ove dvije institucije, dok se vodstvo Igara, v.d. intendanta Mladen Tarbuk i ravnateljica Ivana Medo Bogdanović osvrnulo na programske i financijske pokazatelje ovogodišnjeg festivalskog izdanja. Mladen Tarbuk je priliku iskoristio i za zahvalu suradnicima te oproštaj na kraju svog mandata.

Premijerni dramski program 68. Dubrovačkih ljetnih igara oduševio je kako kritiku, tako i festivalsku publiku, zajključeno je. Prvi premijerni naslov bila su Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže u režiji Zlatka Svibena i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u taraci Umjetničke galerije Dubrovnik. Bio je to prvi put da je ovaj dramski klasik na programu Igara pa ne čudi veliki interes medija i publike iz cijele regije. Iako je predstava podijelila kritiku, ono u čemu su bili složni je da su ostvarene sjajne glumačke kreacije uz posebno isticanje Predraga Ejdusa kao Ignjata Glembaja te Mija Jurišića kao Leonea. Složni su svi i da je prostor Umjetničke galerije izvanredan redateljev scenski odabir za ovu predstavu te da je napravljena prava ambijentalna predstava kakvu Igre i zaslužuju. Druga dramska premijera Marin Držić – Viktorija od neprijatelja prema dramaturškom konceptu Hrvoja Ivankovića, u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u parku Umjetničke škole postavljena je povodom 450. godišnjice od smrti velikog dubrovačkog komediografa Marina Držića, skupljajući simpatije publike i unisone pohvale kritike. Zabilježeni su medijski naslovi kako se radi o dramskoj Viktoriji od Igara te velike pohvale sjajnoj glumi Ozrena Grabarića koji u predstavi igra samog Držića, ali i ključne likove njegovog opusa. Večernji list tako objavljuje kako je ono što Grabarić radi u Viktoriji istinska umjetnost koja zaslužuje esej o glumačkom umijeću, a ne samo usputnu rečenicu u prikazu.

Lanjski premijerni dramski naslovi također su privukli brojnu publiku i potvrdili status festivalskih uspješnica. Rasprodana Kafetarija Carla Goldonija u režiji Vinka Brešana i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla ponovno je igrana ispred Sponze, a Othello Williama Shakespearea u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na tvrđavi Lovrjenac. Na programu 68. Igara bilo je i više dramskih gostovanja pa su tako festivalskoj publici prikazane neke od najboljih predstava proteklih kazališnih sezona. Zagrebačko kazalište mladih na Igre stiglo s nagrađivanim Hinkemannom u režiji Igora Vuka Torbice, izvedenim na taraci tvrđave Revelin. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gostovalo je sa svojom hit predstavom Tri zime Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana u parku Gradac privukavši brojnu publiku na obje izvedbe. U sva četiri navedena dramska naslova uživali su i strani posjetitelji za koje su ove predstave bile titlane na engleski jezik, a pratili su ih na pametnim telefonima i tabletima, preko aplikacije za titlanje u stvarnom vremenu Vip script. Na Lovrjencu je gostovao Skup Marina Držića u režiji Ivice Kunčevića i produkciji Kazališta Marina Držića, a Studentski teatar Lero tradicionalno je izveo svoj posljednji dramski uradak Grad sjena u režiji Davora Mojaša na svojoj sceni u Lazaretima.

 
Ovogodišnji program uveličao je i jedan premijerni operni naslov, Orlando Georga F. Händela u režiji Jánosa Szikore u čarobnom ambijentu klaustra benediktinskog samostana na Lokrumu. Ansambl pod umjetničkim vodstvom Davida Batesa činila je sjajna ekipa solista – britanski kontratenor Owen Willetts u naslovnoj ulozi viteza Orlanda, zatim Ivana Lazar, Renata Pokupić, Marija Kuhar Šoša te David Oštrek. Nastupio je nagradom Orlando ovjenčani Hrvatski Barokni Ansambl koji predvodi koncertna majstorica Laura Vadjon. Ljubiteljima baletne i plesne umjetnosti, Igre su prikazale Labuđe jezero Petra I. Čajkovskoga u koreografiji i režiji Vladimira Malakhova i produkciji Baleta HNK u Zagrebu u Parku Gradac te ples Ptice prema konceptu i u koreografiji Edwarda Cluga, a u produkciji Bitef teatra i Novi tvrđava teatar te u izvedbi Bitef Dance Companyja.
U okviru programa Pisci i pjesnici na Igrama prema konceptu Mani Gotovac  koji traje već pet ljeta, ovu festivalsku sezonu izvedena su tri programa pod motom “Ljubav je najugroženija pojava u suvremenom svijetu” i to Stare ljubavi – hrvatski pjesnici u interpretaciji Tereze Kesovije u atriju Kneževa dvora te Everest pjesnika Draga Glamuzine i Genijalna prijateljica Elene Ferrante u Sponzi.

 
Glazbeni program ove je sezone donio 19 koncerata. Otvorila ga je velebna Carmina Burana Carla Orffa ispred crkve sv. Vlaha u izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Zagrebačke filharmonije, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem dirigenta Ivana Josipa Skendera, a uz soliste Nicolu Proksch, Owena Willetsa te Nikolu Mijailovića. Dubrovački simfonijski orkestar imao je nakon toga još dva koncerta u Dvoru muzicirajući s vrsnim solistima. Zajedno su nastupili violončelistica Monika Leskovar i gitarist Petrit Çeku, violist Aleksandar Milošev i pijanist Lovro Pogorelić, dok je violinski recital priredio Stefan Milenković uz pijanista Rohana de Silvu. Petrit Çeku je nastupio i uz kolege gitariste: Maroja Brčića, Zorana Dukića i Tvrtka Sarića u gitari posvećenoj večeri u Dvoru. Nastupio je i sjajni komorni sastav Synergia 6, kojeg je član svjetski proslavljeni violinist Nemanja Radulović. Mladi i nagrađivani glazbenici Filip Merčep i Nicolas Sinković u ljevaonici pod Minčetom i na igralištu pod Minčetom izveli su autorski projekt naziva Dijalog, na udaraljkama uz elektroniku i to interaktivno s publikom istražujući dijalog suvremene umjetnosti i scenskih prostora grada. U sklopu programa U susret budućnosti – mladi laureati prestižnih međunarodnih natjecanja na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama nastupili su mladi ruski pijanist Dmitri Šiškin te mladi hrvatski gitarist Srđan Bulat. Riječ je o glazbenicima koji su već u mladoj dobi renomirani umjetnici koje će festivalska publika zasgurno u budućnosti još slušati na dubrovačkim festivalskim pozornicama. Najavljeni klavirski recital lanjskog pobjednika Natjecanja Queen Elisabeth Lukáša Vondráčeka nažalost je otkazan zbog bolesti umjetnika. 

68. Igre zatvorit će večeras s početkom u 22:00 ispred crkve sv. Vlaha Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Alberta Veronesija, uz prošlogodišnjeg dobitnika Orlanda mladog ukrajinskog violinista Alekseya Semenenka. 

Uz redovan dramski, glazbeni i baletni program, festivalska publika uživala je u bogatoj plesnoj i glazbenoj hrvatskoj folklornoj baštini u izvedbi Folklornog ansambla Linđo kroz njihova četiri tradicionalna nastupa na taraci tvrđave Revelin, a filmski je program u ljetnom kinu Jadran, ostvaren u suradnji s Kinematografima Dubrovnik, brojao ukupno sedam projekcija, tradicionalno uključujući nagrađene domaće filmove na Pulskom filmskom festivalu te selekciju recentnih međunarodnih filmova, kao i dvije projekcije dvaju nastavaka dokumentarne serije HRT-a autora Vedrana Benića Storije o neponovljivima – o dubrovačkim oriđinalima, boemima, osobenjacima i drugim vlastitim unikatima. Atrij palače Sponza i crkvica svetog Stjepana u Pustijerni bili su pretvoreni u galerijske prostore za izložbe autora Nikoline Šimunović, Antuna Masle (povodom 50. obljetnice smrti umjetnika), Jagode Buić te Aljoše Rebolja. Predstavljena je knjiga Darka Lukića Uvod u primijenjeno kazalište: Čije je kazalište? u suradnji s Art radionicom Lazareti, knjiga Don Stanka Lasića Župnikovi zapisi i sjećanja, zatim knjiga Ivice Kunčevića Redateljske bilješke u izdanju Hrvatskog centar ITI  te monografija Nagrada Orlando – 40 godina u izdanju Hrvatske radiotelevizije.

Ukupni proračun 68. Igara je 12,734,000 kuna od čega 68% čine javna sredstva dok je 32% ostvareno od vlastitih prihoda od ulaznica, sponzora i donatora. Ukupni proračun veći je za 7% od lani zahvaljujući prvenstveno povećanju prihoda od novih sponzora (Mastercard i Tele2), ali i ulaznica. Prihod od ulaznica je čak 17% veći nego lani, i iznosi ukupno 1.950,000 kn. U odnosu na lani povećana su i sredstva Grada Dubrovnika i Hrvatske turističke zajednice. Veliki interes domaćih i stranih medija rezultirao je s gotovo 4000 medijskih objava, uključujući tisak, televiziju i online, dok se u press uredu akreditiralo predstavnika domaćih i stranih medija. Od 1. srpnja do 24. kolovoza po priznatoj metodologiji Google Analytics zabilježeno je gotovo 50.000 jedinstvenih posjetitelja internetske stranice Igara.

 
Ravnateljica Ivana Medo Bogdanović zahvalila je svima koji pružaju podršku Dubrovačkim ljetnim igrama bez čega ne bi bilo uspješne realizacije festivala, ističući sve gradske javne ustanove te gradska komunalna poduzeća. Kao što je više puta naglašeno, ovogodišnje Igre ne bi bile moguće bez podrške Ministarstva kulture, Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatske turističke zajednice kao i Turističke zajednice grada Dubrovnika, te brojnih sponzora: Mastercard, Tele2, Croatia osiguranje, Hrvatska elektroprivreda, Croatia Airlines, Ford, hotelske kuće: ALH, Hilton, Valamar, Gulliver Travel, Clara Stones, Xenia Design, Viva voda, Lenovo, Kraš – Bajadera i Restoran 360. Svojim donacijama festival su i ove godine podržali i OTP banka, Zračna luka Dubrovnik te Atlantska plovidba.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *