Želite povrat poreza? Ako se u ovom slučaju ne javite Poreznoj, zadržat će novac za sebe

290

Potrebno je pripaziti u slučaju promjene statusa.

Za porezne obveznike stigao je mjesec u kojem moraju predati porezne prijave kako bi u drugoj polovici godine dobili povrat poreza. No, iako se posljednjih godina navodi kako je sve automatizirano, to baš i nije slučaj, pišu RTL vijesti.

Naime, samostalni djelatnici koji u 2020. napuste takav radni odnos i prijeđu u novi, kao onaj stalni, neće dobiti povrat poreza za 2019. Neće biti ni upozoreni, već će Porezna taj novac zadržati za sebe. Sve do trenutka kad se porezni obveznik sam javi.

Ne pomaže ni to što je svih 365 dana u 2019. porezni obveznik bio u sustavu kao samostalni djelatnik, u trenutku kad istupa iz njega u 2020., “briše” se i automatizam za njega više ne vrijedi. Pomalo je apsurdno što pritom Porezna ima sve potrebne podatke poreznog obveznika, kao i evidenciju svih potrebnih podataka godine za koju bi trebao stići povrat poreza.

“Pošaljite zahtjev za povrat na e-mail s naznačenim IBAN-om na koji biste primili novac”, kratak je odgovor Porezne na upit zašto povrat poreza kasni toliko da je prešao u godinu kasnije.

Inače, “zahtjev za povrat” znači da se na e-mail adresu pošalje IBAN i navede da je to za potrebe povrata poreza, a dalje sve obavi Porezna. Jer, sve podatke već ima, no novac je “na ledu”. Pomalo je apsurdno da ni unatoč postojanju sustava eGrađani i ePorezna, nikakva obavijest korisniku koji mijenja status ne stiže, pa ovisi o sebi samome.

Dakle, kako pišu RTL vijesti, potrebno je pripaziti u slučaju promjene statusa. Svi ostali bit će tretirani kao i dosad. Uz nekoliko napomena.

Konkretnije, s početkom nove fiskalne godine, kreću i prijave poreza na dohodak za proteklu godinu. Porezni obveznici ove zime imaju jedan radni dan više za podnijeti poreznu prijavu, a velika je pogodnost za to i mogućnost prijave elektroničkim putem. Stupile su na snagu i izmjene određenih zakona iz četvrtog kruga porezne reforme, no njihovi efekti očekuju se tek u ljeto 2021. Prijave se ove godine provode dan duže jer je prijestupna godina, no 29. veljače i 1. ožujka su neradni dani pa je krajnji rok za prijave 2. ožujka.

Ujedno, postoji i mogućnost da poreznu prijavu pošalju i putem elektroničkih usluga Porezne uprave – ePorezna.

Iako su 1. siječnja na snagu stupile izmjene određenih poreznih zakona u okviru 4. kruga porezne reforme, za 2019. godinu sve ostaje kao i do sada. No, otkako je uveden poseban postupak poreznih prijava značajno je smanjen njihov broj u fizičkom obliku.

poslovni.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *