Zračna luka Dubrovnik i Lučka uprava ‘zajedničkim snagama’ prionuli na projekt vrijedan dva milijuna eura

410

Projekt INTERPASS (Intermodal Passengers Connectivity) koji za cilj ima jačanje intermodalnih veza između luka i zračnih luka u jadransko-jonskoj regiji, danas su predstavili Zračna luka Dubrovnik i Lučka uprava Dubrovnik koji zajednički surađuju na projektu. Osim Dubrovnika, u projektu sudjeluju i Pula, Bari, Krf i Venecija.

– Za projekt INTERPASS predviđena su europska sredstva u iznosu od oko 2 milijuna eura, od čega je nešto više od 300 tisuća eura dobila Zračna luka Dubrovnik, a oko 190 tisuća eura Lučka uprava Dubrovnik – objasnio je koordinator za odnose s korisnicima usluga ZLD Josip Paljetak.

Home port operacija traje od 2015. godine i dodatno donosi 65 tisuća putnika godišnje. Kreće s prvim četvrtkom u svibnju i završava sa zadnjim četvrtkom u listopadu.

– Za Zračnu luku je svaki taj četvrtak poseban jer je home port operacija specifična. Putnici dolaze, mi ih direktno prebacujemo u Luku na brod, bez da preuzmu prtljagu koju rješavamo odvojeno. Isto je i u povratku, a sve to sa svrhom da im se osigura što bolji transfer između aerodroma i Luke i obratno. Nama to znači šest operacija zrakoplova od kojih svaka sa sobom nosi između 2 i 2,5 tisuće putnika. To zahtijeva posebnu infrastrukturu. Kroz ovaj projekt smo osigurali sredstva kako bi se ta infrastruktura unaprijedila. U Zračnoj luci Dubrovnik nećemo samo unaprijediti trake za prtljagu i sigurnosnu opremu za skeniranje prtljage, nego i softverski dio obrade koji se odnosi na informacije o prtljagi kako bi sve išlo puno brže. S avijacijske strane nam je u toj priči partner TUI Airwaysa koji u sklopu home port operacije koji je iz šest engleskih destinacija dovodio putnike koji idu na kruzere. Od ove godine će uključiti dvije nove destinacije. Ove godine očekujemo porast broja gostiju TUI Airwaysa od 30 posto u odnosu na prošlu godinu – rekao je Paljetak.

Zamjenik ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik Hrvoje Kulušić kazao je kako je projekt INTERPASS primarno orijentiran na organizaciju transporta gostiju koji dolaze u sklopu homeport operacija tvrtkom Thompson, odnosno od ove godine Marella Cruises brodom Celebration te stižu u zračnu luku te se potom ukrcavaju i na brod.

– Isto tako po završetku krstarenja opet se vraćaju na aerodrom. Lučka uprava Dubrovnik zadužena je za komunikacijski paket. Sredstva smo dobili za realizaciju nadstrešnice koja bi omogućila da se gosti u lošim vremenskim uvjetima ipak imaju gdje zakloniti u slučaju vjetra, kiše pred ukrcaj ili iskrcaj. Predviđen je i hardverski i softverski paket čime bi poboljšali komunikaciju prema gostima – kazao je Kulušić.

Istaknuti su i ciljevi Lučke uprave u 2018. kao infrastrukturni razvoj, posebno po pitanju intenzivnih radova na Batahovini te suradnja sa svim službama u gradu kroz projekt Respect the City.

– Želimo raditi na optimizaciji i unaprjeđenju organizacije prometa u ljetnim mjesecima iz luke prema gradu tako da se optimalno organizira transport gostiju, a da se što manje opterećuje gradska infrastruktura i da se gužve smanje koliko je moguće. Također, u 2018. očekujemo 442 ticanja brodova na kružnim putovanjima te 750 tisuća putnika – zaključio je Kulušić.

Lučka uprava prošle godine zabilježila je 446 ticanja brodova na kružnim putovanjima i 703 tisuće putnika, a što se tiče ZLD očekuje se porast broja gostiju za 10 posto u odnosu na prošlu godinu. 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *