Župan Dobroslavić s ministricom Vučković u Cavtatu: Komasacija Konavoskog polja i navodnjavanje Donje Neretve strateški interesi za županiju

382

Župan Nikola Dobroslavić nazočio je u petak u Cavtatu radnom sastanku ministrice poljoprivrede Marije Vučković s načelnikom Općine Konavle Božom Lasićem i suradnicima, a na temu komasacije pilot projekta Konavosko polje.

Sastanku su nazočili i zamjenik načelnika Ivo Radonić, pročelnici Perica Pušić i Mario Curić, predstavnik Hrvatskih voda Anđelko Drnas te predstavnik Geodetskog zavoda Rijeka Damir Delač.

Ministrica Vučković ovom je prilikom iskazala svoju potporu naporima Općine Konavle za komasaciju, odnosno okrupnjivanje zemljišta kroz pilot projekt “Konavosko polje” te istaknula kako se Ministarstvo poljoprivrede obvezalo konkretno podržati projekt, prvenstveno sufinanciranjem preostalog dijela dokumentacije.

“U pilot projekt je uključeno 130 hektara s preko 1200 vlasnika ili suvlasnika, pri čemu je država vlasnik ili suvlasnik od 60 do 70 posto. Vjerujem da će i na drugim dijelovima Konavala biti sličan omjer. Postupak je jako složen. Poštujemo vlasništvo, ali je riječ o strateškom interesu”, naglasila je Vučković.

Župan Nikola Dobroslavić je istaknuo kako je pilot projekt Konavosko polje iznimno važan strateški projekt za općinu, ali i županiju.

“Drago mi je što je ministarstvo spremno pomoći. S ministarstvom i Hrvatskim vodama pripremamo i dijelom već ostvarujemo oko 600 milijuna kuna vrijedan projekt navodnjavanja Donje Neretve i obrane od zaslanjenja, što je najveći strateški poljoprivredni projekt u županiji. S ta dva projekta ćemo unaprijediti poljoprivredu koja nam je strateški važna”, istaknuo je župan Dobroslavić.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić izjavio je kako je rješavanje složenih imovinsko-pravnih odnosa na vrijednim konavoskim zemljištima višegodišnji problem, koji je Općina počela rješavati prije godinu i pol dana kroz pilot projekt “Konavosko polje”.

“Ministrica nam je dala svoju podršku, a očekujemo i financijsku podršku kako bismo završili drugu fazu koja je započeta. U pilot projektu na sto trideset hektara trebamo odrediti privatno od državnog vlasništva te na koncu dodijeliti to zemljište. Nadam se da ćemo nakon sedamdeset godina privesti kraju taj dugoročan posao”, rekao je Lasić.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *