Župan Dobroslavić u Šibeniku s premijerom, ministrima, županima i gradonačelnicima

536

Župan Nikola Dobroslavić s članovima Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na čelu s predsjednikom Goranom Paukom sudjelovao je u petak u Šibeniku na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem te ministrima.

Premijer Plenković uveo je praksu periodičnih sastanaka u ovome formatu u prosincu 2016. godine s ciljem suradnje svih razina vlasti u Hrvatskoj kako bi se što uspješnije realizirali projekti smanjivanja nejednakosti i poticanja ravnomjernog regionalnog razvoja.

Župan Nikola Dobroslavić na sastanku je pohvalio put ka decentralizaciji te ovakav pristup Vlade u suradnji sa županijama, gradovima i općinama.”Istaknuo sam važnost povratka Trgovačkog suda i Carinske uprave u županiju. Upozorio sam na moguće probleme oko županijskih uprava za ceste i novoga Zakona o zdravstvenoj zaštiti”, rekao je župan Dobroslavić.

Domaćin trećeg sastanka bila je Šibensko-kninska županija odnosno njezin župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.”Zalaganje za spuštanje nadležnosti s državne na županijsku razinu nastavljamo i dalje svjesni potrebe za promjenom upravljanja razvojem na jedan suvremen i europski način, a da pritom kao jedince ostanemo najbliže svojim građanima i potrebama lokalne zajednice”, rekao je Pauk.Uz župane su na sastanku bili i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, predsjednik Udruge gradova Željko Turk i predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić. Premijer Plenković je istaknuo kako Republika Hrvatska po prvi puta od ulaska u Europsku uniju ima priliku utjecati na kreiranje Kohezijske politike i novu financijsku perspektivu koja čeka Europu nakon 2020. godine, a samim time i snažnije promicati interese svojih građana. S obzirom na to da jedinice lokalne i regionalne samouprave najbolje poznaju potrebe „na terenu“, Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija donio je u studenom odluku o pokretanju inicijative za snažnijim uključivanjem županija u procese planiranja Kohezijske politike EU nakon 2020. godine.

Premijer Plenković istaknuo je i kako je Vlada RH u suradnji s jedinicama lokalne i regionalne samouprave projektom Slavonija, Baranja i Srijem već pokrenula procese smanjivanja nejednakosti u Hrvatskoj, a napori uloženi u učinkovitije korištenje prednosti članstva i korištenje bespovratnih sredstava EU dovest će do formiranja gospodarski snažnih i konkurentnih europskih regija.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić predstavila je aktivnosti Ministarstva usmjerene jačanju suradnje s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u području zaštite potrošača i poticanja poduzetništva bespovratnim sredstvima. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić županima je predstavio mjere ruralnog razvoja, mjere iz fonda za pomorstvo i ribarstvo, izgradnju ribarskih luka, ali i reformske zakone u poljoprivredi: Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i Zakon o poljoprivredi.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *