BILJKA BRAHMI: Prirodni tonik za pamćenje, koncentraciju i dobro raspoloženje

904

Osjećate li umor, pospanost, vrtoglavicu ili slabo pamtite? Kod ovih simptoma od izuzetne je pomoći brahmi, drevna ajurvedska biljka koja se stoljećima koristi kao nervni tonik. Latinski naziv joj je Bacopa monnieri ili Herpestes monniera, a zovu je i vodeni izop ili timijan lisnati. Riječ “brahmi “potječe iz sanskrtskog i odnosi se na esenciju univerzalne svijesti kao i na kreativni potencijal koji proizlazi iz osviještenosti. Danas je brahmi vrlo popularna biljka. Provedeno je više od 100 istraživanja koja su potvrdila snažno pozitivno djelovanje brahmija na pamćenje, koncentraciju i raspoloženje.

Ljekovito djelovanje brahmija
Aktivni sastojci zaslužni za ljekovitost brahmija uključuju alkaloide, saponine, bakozide i sterole. Za kognitivne učinke najvažniji su spojevi bakozidi A i B. Brahmi poboljšava pamćenje i koncentraciju kod zdravih ljudi i kod osoba koje imaju problema s pamćenjem. Smanjuje zaboravnost i pruža jasnoću te smanjuje osjećaj anksioznosti.

1. Poboljšava kognitivne funkcije

Brahmi se posebno preporučuje ljudima koji puno uče ili rade poslove koji zahtijevaju dugu koncentraciju i dobro pamćenje. Brahmi poboljšava sve mentalne procese, uključujući shvaćanje, pamćenje i sjećanje.
Ima dugu tradiciju korištenja kod mentalnih tegoba, uključujući Alzheimerovu bolest, demenciju, ADHD i epilepsiju. Njegova najveća prednost jest ta što ne izaziva nuspojave poput komercijalnih lijekova. Aktivne tvari iz brahmija, bakozidi, pozitivno utječu na stanice mozga i ubrzavaju regeneraciju moždanog tkiva.
Istraživanja su pokazala da bakozidi A kod epilepsije pomažu u zaštiti mozga i smanjuju tegobe u ponašanju. U studiji na životinjama dugotrajna suplementacija bakozidima pokazala se vrlo uspješnom za liječenje Alzheimerove bolesti. Tijekom proučavanja djelovanja na Parkinsonovu bolest otkriveno je da brahmi smanjuje propadanje živčanih stanica.

2. Održava psihičku ravnotežu

Brahmi poboljšava prijenos podataka između moždanih stanica, popravlja oštećene neurone i uravnotežuje kemiju mozga. Ima antioksidativno i zaštitno djelovanje čime također poboljšava mentalne funkcije.Djeluje i na opuštanje mišića, a većina korisnika je primijetila da manje pati od nesanice koja je česti pratilac depresije.Ayurveda smatra da brahmi potiče punu funkcionalnost mozga, jačajući percepciju i mudrost.Tijelo tako i fizički bolje funkcionira jer mozak kontrolira sve organe. Zbog pozitivnog utjecaja na kemiju mozga od nedavno se istražuje i učinkovitost brahmija na liječenje shizofrenije. Zabilježen je slučaj gdje je jednomjesečna terapija brahmijem dovela do značajnog poboljšanja upravo kod ove bolesti.

3. Štiti od stresa

Brahmi je adaptogen što znači da pomaže tijelu da se odupre stresu. Mnogi alternativni liječnici smatraju brahmi najboljom biljkom na svijetu protiv stresa.Djeluje podjednako protiv akutnog kao i protiv kroničnog stresa.
Također ublažava oštećenja sluznice od čira na želucu, te regulira lučenje adrenalina zbog čega se smatra važnim adaptogenom. Brahmi se često koristi i protiv anksioznosti i tjeskobe.

4. Poboljšava cirkulaciju limfe

Limfni sustav je temelj imunološkog sustava. Kada je limfa zagušena toksinima, oni se akumuliraju u tijelu i uzrokuju slabljenje imunološkog sustava. Zbog toga dolazi do mnogih problema sa zdravljem među kojima su preosjetljivost probavnog trakta, oticanje, pojava celulita i slaba cirkulacija. Bez pravilne limfne cirkulacije, stanice tijela imaju problem s uklanjanjem toksina i opskrbom krvi potrebnim tvarima. Brahmi pomaže u obnavljanju mikrocirkulacije u tijelu i iskorištavanja hranjivih tvari iz limfe i krvi.

5. Pomaže u borbi protiv ovisnosti

Djelovanje brahmija na živčani sustav uključuje i pomoć kod odvikavanja od lijekova, opijata, alkohola, nikotina i šećera. Brahmi smanjuje žudnju i smiruje emocije koje se javljaju tijekom procesa odvikavanja. 

Ostali učinci brahmija:
čisti bubrege, jetru i krvpoboljšava emocionalno stanjedaje energiju tijekom dana i osigurava miran san po noćičuva zdravlje stanicapotiče zdravlje kože i kosepovoljno utječe na krvni tlak

Kako uzimati brahmi 
Preporučuje se uzimati brahmi kroz duže razdoblje od 8 do 12 tjedana, kako biste dobili najbolje rezultate. Standardna dnevna doza ekstrakta brahmija iznosi 300 mg. Ako se uzima u obliku praha od lista, preporučuje se uzimati doze od 750 – 1500 mg. Tradicionalno se uzima s maslom, gheejem, koji djeluje kao prenositelj ljekovitih tvari. Brahmi uzimajte uz obrok.

Ulje brahmija
Ulje brahmija može se koristiti za liječenje kožnih tegoba i poboljšanje fleksibilnosti.
Može se umasiravati u vlasište za zdravlje kose i njezin brži rast.

Pasta od brahmija
Pasta od praha brahmija također se koristi za poboljšanje stanja kože i pokretljivosti zglobova.
 
Razlika između brahmija i gotu kole:
Često se događa da se brahmi poistovjećuju s biljkom gotu kola. Obje biljke su izuzetno ljekovite, te imaju vrlo slično djelovanje. 

Prilikom kupnje obratite pozornost na znanstveni naziv:
Gotu kola – Centella asiaticaBrahmi – Bacopa monnieri

 

IZVOR: ALTERNATIVA ZA VAS

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *