BOŽINOVIĆ I LOZANČIĆ U KONAVLIMA: O nabavi nove vatrogasne opreme mislit će nakon sezone!

171

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić u pratnji načelnika općine Konavle Boža Lasića i dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića obišli su konavosko selo Bani gdje se u srijedu navečer proširio požar s crnogorske granice, a potom i vatrogasnu postrojbu na Zvekovici.

– Sva sreća kako danas nema vjetra. Nadajmo se da ga neće ni biti sljedećih dana, iako prognoze govore drukčije. Prema tome, obilazak vatrogasnih postrojbi uvjerava nas kako su zapravo svi u stanju pripravnosti. Međutim, gori s obje strane, i u BiH i u Crnoj Gori tako da moramo biti oprezni – poručio je ministar Božinović nakon obilaska.

Božinović je demantirao navode kako je Vlada u krizi te da imaju probleme u odnosu s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

– Odnosi  Vlade i predsjednice su u skladu s Ustavom – napomenuo je.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Dragan Lozančić osvrnuo se na prevenciju požara istaknuvši kako će biti sveobuhvatna.

– Svi sudionici protupožarne sezone koji su uključeni u borbu protiv požara moći će dati svoje mišljenje i podijeliti iskustva, a na kraju godine ćemo točno vidjeti što napraviti odnosno predložiti Vladi ili drugim tijelima državne uprave pa čak i privatnim kompanijama, od Hrvatskih šuma do HEP-a. Pretpostavljam kako bi svi mogli poduzeti mjere kako bi smanjili rizik od požara za iduću godinu – kazao je Lozančić.

Na pitanje što s nabavom nove vatrogasne opreme, Lozančić je ustvrdio kako će o tome misliti nakon sezone.

– Nažalost kao što znate oprema je takva kakva je. O opremi trebamo dugoročno razmišljati i možda sustavno to riješiti, ali opet to ovisi i o sustavu vatrogastva i o još nekoliko drugih pitanja oko kojih moramo sjesti, složiti se i donijeti neke strateške odluke – zaključio je Lozančić.

Inače,  tijekom obilaska opožarenih područja Splitsko-dalmatinske županije, ministar Božinović objavio je preliminarnu procjenu štete koja bez šuma iznosi 42,4 milijuna kuna.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *