‘Republika’ snimana u Dubrovniku dobila još jedno priznanje!

493

Nakon nedavne prestižne nagrade Vjekoslav Klaić, koju su mu dodijelile udruge hrvatskih povjesničara za iznimna postignuća u ekranizaciji i popularizaciji hrvatske povijesti u brojnim uspješnim dokumentarnim serijama prodanima diljem svijeta, redatelj, scenarist i skladatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Božidar Domagoj Burić osvojio je još jedno vrijedno priznanje. Na ovogodišnjemu 64. pulskome filmskom festivalu u programu Kratka Pula dobio je, u kategoriji dramskih ili dokumentarnih serija, priznanje ocjenjivačkoga suda Mladih filmofila za igrano-dokumentarnu seriju Republika snimljenu u proizvodnji Hrvatske radiotelevizije.

Nagradu za najbolju hrvatsku seriju HRT-ovoj Republici dodijelio je ocjenjivački sud koji se sastoji od devet mladih filmskih zanesenjaka koji svakodnevno pišu filmske kritike pod mentorstvom Tomislava Kurelca.

Ovo je priznanje nešto najljepše i najvrednije što sam mogao poželjeti jer dolazi od mladih, kreativnih i iskrenih ljudi. Zahvaljujem im od srca, uime cijele ekipe Republike i u svoje osobno ime, na ovome prekrasnome priznanju, izjavio je Božidar Domagoj Burić.
Ocjenjivački je sud u obrazloženju priznanja naveo: Bilo je teško komparirati i u istu kategoriju ubaciti dramske serije i dokumentarne serije. HRT-ova igrano-dokumentarna serija Republika govori o Dubrovačkoj Republici te pruža ugodno iznenađenje u vidu zavidne razine produkcije. Svi elementi, od scenografije, kostimografije, računalnih efekata i glazbe, pa do hrabrih režijskih postupaka rezultiraju vizualno impresivnim i uvjerljivim edukacijskim sadržajem. 

Ocjenjivački sud Mladih filmofila na taj je način odao iznimno vrijedno priznanje HRT-ovoj seriji Republika, nedavno prikazanoj i na satelitskoj televiziji Viasat History, koja ima više od 100 milijuna pretplatnika diljem svijeta.

Na jučerašnjoj dodjeli prvih nagrada ovogodišnjega 64. pulskoga filmskog festivala za filmove u konkurentskome dijelu programa Kratke Pule Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) dodijeljeno je čak šest nagrada. Dodijelili su ih ocjenjivački sud za Kratku Pulu, ocjenjivački sud Fedeora i ocjenjivački sud Mladih filmofila. Za najbolju je žensku ulogu nagrađena Edita Karađole, koja je glumila u dramskoj seriji Novine redatelja Dalibora Matanića, a najboljom muškom ulogom proglašena je ona Vinka Kraljevića u novoj seriji Čuvar dvorca redatelja Lukasa Nole.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *