BOŽO LASIĆ: ‘Što se tiče općenito turističke sezone potpuno sam – nezadovoljan!’

274

– Što se tiče turističke sezone i broja posjetitelja možemo biti zadovoljni. Mislim prema podacima koje imamo da je ovaj mjesec zabilježeno povećanje broja gostiju u odnosu na prošlu. Rezultati su super – kazao je načelnik Općine Konavle Božo Lasić, dodavši da je zato ‘totalno nezadovoljan’ turističkom sezonom, općenito.

Za Dubrovnik Insider Lasić je konkretno priznao što mu najviše smeta i kako to nastoji riješiti. Istaknuo je kako njegovo nezadovoljstvo proizlazi jer su nezadovoljni i ljudi koji žive u Cavtatu i okolici. Ističe i svoju krivicu u svemu.

– Toliko je problema koje pod hitno treba riješiti jer su eskalirali. Poput prebukiranosti i  problema u javnom prostoru koji su zauzeti stolovima. Tu je na prvom mjestu kriva Općina i ja na čelu Općine. Eskaliralo je, javni prostori su se obezvrijedili, sa stolovima se izlazi na sve strane, promet se ne poštuje, tolika je pohlepa za novcem da je to svaku mjeru i kontrolu izgubilo – objašnjava Lasić.

Prije gotovo mjesec dana Lasić je istaknuo kako je ove godine izvršen “napad na javne površine” zbog čega se ispričao svim stanovnicima.

– Nismo htjeli u srcu turističke sezone poduzimati nikakve mjere. Kontaktirat ćemo s novim ljudima koji će obavljati te službe. Naći ćemo način da spriječimo devastaciju prostora jer je došlo do toga da ćemo morati braniti sami sebe. Ovo što se svakodnevno događa je katastrofa. Ove godine je privatni smještaj nadmašio hotelski, imamo problem s odvozom smeća, s kanalizacijom u koju se svašta baca pa dolazi do začepljenja, s prometom koji je ogroman. Kad se sve pogleda u cjelini, Općina kao zajednica i nema neku veliku korist – izjavio je Lasić, dodavši kako mu se čini da ‘pojednici sve više imaju korist, pa ćemo na kraju biti siromašna općina bogatih pojedinaca’.

Smatra da je i država kriva zbog toga.

– Država je nama mnogo stvari onemogućila. Zadnji primjer je to što će hoteli moći sada masnoće i sve živo ispuštati u more. Neće se moći normalno živjeti. Tko će to kontrolirati – pita se Lasić.
Što se tiče daljnjih planova i mjera Lasić naglašava kako će iduće sezone sve biti drugačije.

– Na novo ćemo cijeli javni prostor definirati. Niti jedan restoran u Cavtatu ili Gradu ne bi mogao raditi bez tarace, njima je javni prostor vrlo bitan i značajan. Onda taj prostor treba imati svoju cijenu i njime se treba upravljati kako treba, poštivajući normative i mjere koje se zadaju. Ako ne napravimo nešto postat ćemo kao Indijanci u rezervatima – kaže Lasić.

– Jedna uspješna sezona se treba mjeriti prema zadovoljstvu lokalnog stanovništva koje živi tamo, to je po meni najvažnije, a ne koliko imamo broja noćenja i gostiju – zaključuje načelnik Općine Konavle, za Dubrovnik Insider, Božo Lasić.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *