Čajevi za dobar san

902

Kaže se da su blagotvorni učinci biljaka kumulativni. Drugim riječima, možda nećete odmah postići rezultate, ali ako budete neki čaj pili redovito, nakon nekoliko dana trebali biste bolje spavati. Botaničari ističu da nesanica ima razne uzroke, pa neki određeni čaj može pomoći nekome, a ne učiniti ništa za nekoga drugoga.

Zato treba dobro odabrati recept i iskušavati ga nekoliko dana.

Tako ćete pronaći onaj koji odgovara vašim potrebama.

Matičnjak (Melissa officinalis)

Matičnjak potječe iz Francuske, ali uspijeva i u Sjedinjenim Državama i Engleskoj. Uspijeva na poljima, duž putova i poznata je povrtna biljka. Kada je svježa, ima jak limunasti miris. Koristila se u doba kada je bio običaj prekrivati podove aromatičnim biljkama.

Ime “matičnjak” potječe od matične mliječi koju prave pčele. Pčele posebice vole matičnjak. Stari Grci stavljali su matičnjak u košnice da bi onamo privukli roj pčela.

Za hladan čaj od matičnjaka kaže se da umiruje živce. Stavite 30 grama biljke u pola litre hladne vode i pustite da se priprema 12 sati. Čaj se potom procijedi i uzima u malenim dozama (mala vinska čaša) tijekom dana.

Kamilica (Matricaraia chamomilla)

Za kamilicu se, s povjerenjem, kaže da umiruje živce i olakšava probavu. U Europi se često konzumira prije spavanja kako bi osigurala mirnu noć. Kamilica je narodni lijek koji se često upotrebljava protiv noćnih mora i nemirna sna, posebice kod djece. Doktor Schall, engleski liječnik, tvrdi da je taj čaj djelotvoran i kao lijek i kao prevencija tih tegoba. Za djecu se čaj pravi od jedne ili dvije jušne žlice tri ili četiri puta dnevno. Odrasli uzimaju tri ili četiri šalice.

Gospina papučica (Cypripedium pubescens)

To je živopisna aromatična biljka koja doseže visinu od 10 do 70 centimetara i ima velike žute cvjetove u obliku papučice.Terapeuti je smatraju jednom od najboljih i najbezopasnijih tonika za živce u cijelom biljnom carstvu. Mnogo liječnika stare škole preporučuju uporabu te biljke protiv nervoze i nesanice. Slijedeći ekstrakt tipičan je za recepte iz toga doba: Taj lijek odličan je tonik za iscrpljeni živčani sustav. Pomaže kod slučajeva razdražljivosti i nesanice uzrokovanih nervozom i pruža odmor i okrepljujući san, što ga čini jednim od najboljih narodnih lijekova.

Taj lijek za živce blag je i bezopasan, pa se često upotrebljava kao čaj: treba skuhati oko 30 grama korijena u pola litre vrele vode. Uzimati pola ili cijelu šalicu svaki sat vremena ili dva sata, ili pak češće, ovisno o simptomima.

Spominje se i da se može upotrebljavali ekstrakt te biljke, “od 15 do 25 kapi.”

Evo jednog jačeg oblika u kojemu se ta biljka upotrebljava u mnogim dijelovima svijeta: 80 grama isjeckanog korijena stavi se u 40 centilitara hladne destilirane vode i pusti se stajati dva sata. Nakon toga se otopina skuha i ostavi ključati na tihoj vatri oko 15 minuta. Potom se preostalu vodu procijedi tako da ostane oko pola. Ostatak se stavi u bočicu i u hladnjak. Taj preparat čuva se samo dva do tri dana. Za nervozu uzmite jednu jušnu žlicu u maloj čaši vode tri ili četiri puta dnevno. Jedna jušna žlica u hladnoj vodi prije spavanja olakšava utonuće u san.

Lipa (Tiia europacea)

Nijemci jako vole lipu; jednu od najvećih avenija u Berlinu nazvali su po njoj: Unter den Linden — Pod lipama.

Miris njezinih cvjetova ima umirujući i opuštajući učinak. Kaže se da je boravak pod lipom dovoljan da izazove san.

Cvjetovi lipe primjenjuju se u čaju: prstohvat cvjetova u šalicu vrele vode. Voda se pokrije i pusti oko 15 minuta, a potom se procijedi. Prije spavanja možete dodati meda u hladan čaj, ali ne u vreo.

Jedan muškarac, koji je četiri i pol godine patio od nesanice, tvrdi da je prvi put spavao cijelu noć kad je prestao piti kavu i počeo piti lipov čaj. Uzimao je i pet pastila pivskog kvasca s obrocima.

narodnilijek.com
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *