Capak o cjepivu koje je naručila Hrvatska: Nismo tada znali koliko će ono biti učinkovito

393

U nedjelju su na snagu stupile nove, strože mjere. U ponedjeljak ujutro je u Zagrebu počelo masovno testiranje antigenskim testovima. Besplatno je za sve građane

Nacionalni stožer će u 11 sati održati konferenciju za medije s novim informacijama o korona virusu u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata zabilježeno je 1973 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 19275. 

Krunoslav Capak je komentirao nove brojke. Dodao je kako je u svijetu 59 milijuna slučajeva. 

– Kod nas je prije tjedan dana, u prošli ponedjeljak, brojka bila 1313, a prije toga 1529. S ovim brojkama smo došli do 14-dnevne stope – rekao je. Dodao je kako smo na 13. mjestu EU po stopi smrtnosti. 

Stanje u KB Dubravi 

Na pitanje kakvo je stanje u KB Dubravi i hoće li se uskoro aktivirati i Arena, iz Stožera su poručili da je situacija stabilna, da imaju 420 bolesnika i još dovoljno kapaciteta te da nisu prisiljeni popunjavati šatore. Respiratora imaju na raspolaganju, a ako bude potrebe će se nabaviti i novi. 

Što se tiče maski s bakrom i istraživanju koje je pokazalo da ne štite više od običnih maski, poručili su da su neodgovarajuće. 

– Kad se ti nedostaci uklone će se naći na tržištu kao i druge maske. 

Brza testiranja 

Na pitanje zašto nisu počela brza testiranja u školama u Međimurskoj županiji, Capak je rekao da su u razgovorima zaključili da testiranje u školama, kako je najavljeno, neće biti učinkovito. 

– Malo će se još pričekati da se vidi situacija. Brzi antigenski testovi imaju primjenu na više mjestima, a u školama kao zatvorenim kolektivima kada ima više pozitivnih. Prema našim preporukama koje je izradilo Povjerenstvo, sva ona djeca koja imaju simptome ne dolaze u školu – rekao je Capak. 

Oksfordsko cjepivo 

Oksfordsko cjepivo je 70 posto učinkovito, a druga cjepiva su 90-postotno učinkovita. Capak kaže da je to preozbiljna informacija i da se s njome još treba pričekati, odnosno da cjepivo treba proći još jednu fazu testiranja. 

Na pitanje kako će se naručivati cjepivo, Capak je rekao da se Hrvatska priključila ostalim zemljama EU-a u tome. Oksfordsko je prvo ponudilo ugovor i prema njemu su tražili cjepivo za milijun i 800 ljudi, ali da to EU raspoređuje prema broju stanovnika. 

Je li moguće da dobijemo manje učinkovito cjepivo, Capak je rekao da kada se naručivalo nije bilo podataka o učinkovitosti. 

– U momentu kada se pregovarali nismo znali podatak u učinkovitosti. Dakako da ćemo se potruditi da nabavimo i distribuiraju najučinkovitije cjepivo – rekao je. 

Capak je rekao kako su i zatražili znanstvena istraživanja o tome koliko traje imunitet. 

– Po svemu sudeći, produžit će se trajanje imuniteta jer imamo podatke da ono traje šest mjeseci – poručio je. 

Maske potrebne i nakon što netko preboli koronu 

Na pitanje moraju li masku nositi ljudi koji su preboljeli koronu, Capak je rekao da se svima preporučuje nošenje maski. Isto će biti i nakon cijepljenja. 

Brza antigenska testiranja 

Što se tiče antigenskog testiranja koje je uveo Grad Zagreb, Capak je rekao kako svi koji su negativni i dalje moraju ići se testirati na PCR testom. 

– Ako se pokaže pozitivan, on je vjerojatno pozitivan i na PCR testom, ali ako je negativan ne mora biti da će i na PCR testu biti negativan – rekao je. 

Alemka Markotić komentirala je stanje s korona virusom u Infektivnoj klinici i rekla kako imaju 26 bolesnika na respiratoru. 

– U cijeloj Europi i svijetu gdje je zimsko razdoblje je klinička slika teža nego u ljetos. Stječe se dojam da je puno više onih koji imaju upalu pluća nego onih u prvom valu. Pod kontrolom je u Europi, ali svi sa zabrinutošću prate cijelu situaciju i predstoji nam još 2-3 zimska mjeseca i bit će teško sve držati pod kontrolom. Svi moraju biti svjesni da je na nama iznimna odgovornost – poručila je. 

ECMO uređaji 

Markotić kaže da ti uređaji omogućavaju izvantjelesno rad srca i pluća. Glavni centar je u Klinici Dr. Fran Mihaljević.

– Pritisak i s ECMO-om i respiratorima je bio i prije dvije godine kod gripe. Liječenje nije uspješno kao s gripom, postotak preživljavanja na ECMO-u je dosta nizak – poručila je. 

Zdravstveni sustav 

Katalinić-Janković je rekla da sustav funkcionira.

– Teškoće su bile zbog smanjenih kapaciteta dotoka kisika. Rješenja su nađena i u Dubravi, i Rijeci, i Varaždinu. Sustav nije pred padom ni pred slomom… Bilo je teškoća u sjevernim županijama – rekla je pa dodala da su županije riješile probleme.

Capak kaže da su radili analizu hospitalizacija onkoloških bolesnika, pa su “vidjeli da su za vrijeme lockdowna pale za 70 posto, a nakon se vratile na stanje kakvo je bilo i 2019.”

IZVOR: 24sata.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *