Ćerimagić i Capor pitaju se što znači ‘muk’ nadležnih po pitanju infrastrukture na Srđu

465

Enes Ćerimagić pravnik Zelene akcije i Đuro Capor koordinator inicijative Srđ je naš, održali su konferenciju za novinare povodom nove tužbe protiv lokacijske dozvole za projekt apartmanizacije na Srđu.

Nepunih godinu dana nakon što je Upravni sud u Splitu poništio lokacijsku dozvolu po njihovoj tužbi, Ćerimagić i Capor kažu kako ponovno na sudu moraju dokazivati ono što su već jednom dokazali.

– Početkom ove godine u sjeni praznika izdana je nova lokacijska dozvola za Srđ. Ta nova dozvola u biti je prepisana stara dozvola. Temelji se na okolišnoj dozvoli koja je također obnovljena 2017. godine te po našem mišljenju grubo ignorira shvaćanje suda koji je prethodnu okolišnu dozvolu poništio 2016. godine – kazao je Ćerimagić.

Istaknuo je kako su 12. mjesecu prošle godine zajedno sa Udrženjem hrvatskih arhitekata podnijeli tužbu protiv obnovljene okolišne dozvole, a sada ovaj tjedan su podignuli tužbu i protiv nove lokacijske dozvole.

Ćerimagić se osvrnuo na nekoliko glavnih argumenata koje su naveli u tužbi.

– Mislimo da nakon 2014., i presude Visokog upravnog suda ovaj predmet je neusklađen s prostorinim planom Dubrovačko-neretvanske županije i to dokazujemo u svojoj tužbi.
– Zatim u Urbanisitičkom planu uređenja i prostornim planovima za ovaj projekt postoji jedan sustav rješenja vodoopskrbe, a to je da sam zahvat ima svoj samostalni sustav vodoopskrbe. Lokacijskom dozvolom se predviđa nešto drugačije, a to je da se cijeli projekt priključi na vodopskrbni sustav Grada Dubrovnika i na taj način iskoristi onaj dugo iščekivani pročistač vode koji se gradi u Komolcu. Smatramo da je to neprihvatljivo i suprotno prostornim planovima.
– Javni uvid za ovaj projekt koji se želi graditi u Dubrovniku proveden je u Zagrebu, smatramo kako je to nedopustivo i nezakonito – naglasio je.

Capor se osvrnuo na pitanje izgradnje infrastrukture na Srđu, upitavši se ‘kako smo se ponovno doveli u situaciji da raspravljamo o tome’.

– Time što je izdana lokacijska ponovno je aktualizirano pitanje plaćanja tih troškova. Tijekom prošle lokacijske dozvole bilo je jasno da ti troškovi spadaju na Grad Dubrovnik i javne tvrtke. U javnost je tijekom 2016. procurio Nacrt ugovora između Grada i Razvoj golfa, gdje je bilo očito da će svi ti troškovi biti plaćeni od strane Grada i javnih tvrtki. Razvoj golf bi izgradio dio infrastrukture bez javnog natječaja koji bi potom Grad morao otkupiti od njih – rekao je Capor.

Podsjetio je da u postupcima izdavanja lokacijske dozvole i rješenja studije na okoliš nisu sudjelovali predstvanici Grada te su time prihvatili ovakvo rješenje kakvo zagovara Razvoj golf.

Također, smatra da nije nikako dobro da se daleko od očiju javnosti počinju ponovno voditi pregovori o plaćanju infrastrukture kazavši kako to za građane može imati ‘ogromne posljedice’.

Podsjetio je na situaciju kada je gradonačelnik Franković prijetio raskidanjem ugvoora o koncesiji u studenom pošle godine.

– Sad se o tome više ne razgovora. Po pitanju tko će platiti infrastrukturu ponovno je muk, kada je muk onda bi se građani trebali bojati – zaključuje Đuro Capor.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *