Da ih češće jedemo, rijeđe bismo bolovali i u ljekarni trošili novac

226

Stigle su nam mandarine. Mmmmm. Nema onoga tko ih ne voli. Uz njih, tu su još naranče, klementine, grejp, limuni i limete, pa nema razloga da nas svako malo uhvati gripa i prehlada. Sebi ćete učiniti veću korist ako umjesto čipsa za užinu pojedete 2, 3 mandarine, a kavu zamijenite svježe iscijeđenim sokom od grejpa s medom. Evo i zašto.

Agrumi potječu iz Kine i Indije odakle su se proširili svijetom. Kod nas su se udomaćile mandarine, naranče i limun.

I dok ih općenito vezujemo uz vitamin C, oni sadrže brojne druge nama korisne tvari poput drugih vitamina: folata, vitamina B1, B2, B3, B6, pantotenske kiseline, te mineralnih tvari: kalija, kalcija, fosfora, magnezija i bakra.Značajno mjesto zauzimaju fitokemikalije – limonoidi, flavonoidi i karotenoidi. Može se bez pretjerivanja reći kako upravo raznolik, a istodobno jedinstven sastav agruma doprinosi zaštiti čovjeka od mnogih kroničnih bolesti. Ubrajamo tu bolesti srca i krvnih žila, bolesti živaca, očnu mrenu, osteoporozu i dr.
Štoviše, jedno je znanstveno istraživanje pokazalo kako samo dodatak jednog grejpa dnevnom jelovniku smanjuje rizik za pojavu raka pluća.Agrumi su, k tome, izrazito bogati antioksidansima koji štite membrane stanica od oksidacije.
 
Vlakna u agrumima

Agrumi obiluju vlaknima, i topljivim i netopljivim. Kada jedemo naranče ili mandarine, njihova topljiva vlakna (npr. pektin) snizuju masnoće u krvi, a netopljiva (hemiceluloza i celuloza) snizuju kolesterol i potiču rad crijeva.
 
Agrumi umjesto slatkiša

Agrumi nemaju kolesterola, a sadržaj masti je zanemariv. Prirodno su slatki, a zato što obiluju vitaminima, mineralnim tvarima, antioksidansima i vlaknima, daleko su bolji izbor od slastica, odnosno praznih kalorija. Agrumi su zato idealna užina. Nema kome nisu od koristi. Srčanim bolesnicima, šećerašima, punašnim osobama tijekom mršavljenja, djeci, starijima, sportašima, … Zato nemojte dozvoliti da se ove jeseni i zime ne izdovoljite sočnih mandarina i naranača. 

Iscijeđeno ili u komadu?

Sok sadrži znatno manje vlakana i zato se ne može mjeriti sa cjelovitim voćem. Ne budite lijeni i umjesto soka, uvijek odaberite cijelo voće. Je da nam se uvijek ne da guliti, ali malo truda će se i te kako isplatiti. 
Ako imate višak svojih domaćih agruma, iscijedite sok, ulijte ga u vrećice ili posudice za led i zamrznite. Za cijelu ćete se godinu opskrbiti prirodnim izvorom vitamina C. A hladna limunada tako prija za ljetnih žega.

IZVOR: zivim.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *