ZBOG ELEMENTARNIH NEPOGODA: Voće i povrće ove godine poskupjet će i do 100 posto

322

Nakon elementarnih nepogoda koje su ove godine poharale Hrvatsku, voćari, povrtlari i drugi proizvođači najavljuju skok cijena hrane i do 100 posto.

Prirodne nevolje koje su 2017. godine pogodile Hrvatsku, od proljetnog mraza u travnju, višemjesečne suše, tuče i nikad brojnijih požara i poplava, niz elementarnih nepogoda utjecat će na cijenu hrane, piše Glas Slavonije
Nakon takve godine, jesen “podvlači crtu” u prizvodnji hrane, manji su urodi i nestašica je hrane. Na cijelu situaciju, rekacija je podizanje cijena, a poskupljuje i struja. Više cijene već su uočljive na tržnicama i u trgovačkim centrima. Najveći skok cijena najavljuju voćari, povrtlari i drugi proizvođaći, do čak 100 posto.

Hrvatska poljoprivredna komora najavljuje da će poljoprivrednici ove godine brojit gubitke. Najviše će stradati oni koji se bave specijaliziranom proizvodnjom, samo jednom kulturom na veliko.

“Dosad je neku godinu znao obilježiti jedan problem, a ove godine sve što se moglo dogoditi – dogodilo se. Ipak, što se tiče nekih primarnih proizvoda – cijene im ne rastu, suncokret je čak nešto i jeftiniji nego lani kada je bio 2,30, a sada je 2,20 kuna. Cijene su za kukuruz malo skočile, 0,80 kuna uz 25 posto vlage, no imaju tendenciju rasta. No, što se tiče prihoda, oni će za OPG-ove biti manji jer je puno manje kilograma. Na sreću, ljetos skinute kulture nisu osjetile nepogode, pa su prinosi bili dobri, čak i iznad očekivanja. Struja na nas, primarne proizvođače, ne utječe. Njezino poskupljenje osjetit ćemo možda 0 i nešto posto jer ju mi ne trošimo u primarnoj proizvodnji. No, stočari će već osjetiti, njihovi ukupni troškovi zbog njezina poskupljenja rast će do 1 posto. Poskupljenje energenata najviše osjećaju povrtlari zbog grijanja zatvorenih prostora. Zato prerađivači i trgovci i na najmanje poskupljenje energenata odmah skaču s cijenama”, rekao je Matija Brlošić, šef Hrvatske poljoprivredne komore.

Povrtlari i voćari nemaju dobre vijesti za potrošače i ističu kako je do povećanja cijena već došlo i da poskupljenje neće stati.

“Cvjetače nema dovoljno, pa će i dalje ići gore. Kupus na vreće je tri kuna kilogram, paprika je otišla gore i sada je osam, začinska paprika bila je 100, a sada je 120, krumpir se na veliko prodaje za tri, a inače je bio dvije pa i kunu i pol. Ići će i do 4 kune”, govori Blaženka Škorvaga, vlasnica jednog OPG-a, piše Glas Slavonije.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *