DARIVAJMO BAŠTINU: Predbožićno sniženje u Muzejskoj prodavaonici gdje ne možete pogriješiti s poklonom

446

Bliži se Božić i već Vas hvata panika koje poklone kupiti Vašim najmilijima, a da ne budu isti kao i svake godine? Tražite zaista jedinstven poklon za one koje jako volite ili pak one koje zaista želite impresionirati?  

Muzejska prodavaonica Dubrovačkih muzeja pravo je mjesto za sve koji traže drukčiji, poseban, neviđen i/ili originalan poklon. Oduševit će Vas bogatim izborom kataloga i knjiga, replika muzejskih predmeta, nakita, odjeće i modnih dodataka, igračaka, te potrepština za kuću – inspiriranih muzejskim fundusom. Iznenadit će Vas kako je moguće naći za svakoga ponešto, zanimljivo i edukativno poput dječjih bojanki i štiva o dubrovačkoj povijesti, kravata i marama inspiriranih detaljima kulturne baštine, kao i nakita, privjesaka, razglednica, kipova, torbi, šalica i slično, a sve po jako povoljnim cijenama od vrlo kvalitetnih materijala i ono najvažnije izrađenih u Hrvatskoj.

Od 15. do 31. prosinca, 2017. Muzejska prodavaonica Dubrovačkih muzeja nudi popuste do 20 posto na sve svoje proizvode.

Također, bitno je naglasiti kako Vašom kupnjom podržavate rad Dubrovačkih muzeja i skrbite za baštinu!
Muzejska prodavaonica se nalazi u Kneževu dvoru i otvorena je svakog dana od 9 do 16 sati.

Ovo su samo neki od primjera:

REPLIKE

Izrađeno prema originalu iz Zbirke keramike Kulturno-povijesnog muzeja
Vaza stojnica, kalež ili piksida s poklopcemNove, Italija, 17. St.Služila je za čuvanje gustih sirupa.Upotrebljavala se u dubrovačkoj javnoj ljekarni Domus Christi, nastaloj 1420. u okviru istoimene državne bolnice.
Materijal: glazirana keramika

DSC 0039

Kopija reljefa u naravnoj veličini s portala Kneževa dvora u Dubrovniku
Reljef s prikazom Venere i Marsa. 

Na kasnogotičkom portalu Kneževa dvora naknadno su, najvjerojatnije nakon njegova oštećenja 1463., umetnuta dva renesansna imposta (kapitela) ukrašena reljefima. Reljef s prikazom Venere i Marsa u ljubavnom zagrljaju te Kupida ukrašava unutarnju stranu lijevog imposta. Riječ je o prvom antički nadahnutome mitološkom prizoru u kiparstvu ranorenesansnog Dubrovnika. Zajedno s ostalim reljefima trijema i portala čini zatvoreni ikonografski program Dobre Vlade.

Materijal: patinirani gips

DSC 0032

 

Kopije originala u umanjenom mjerilu iz zbirkeKulturno-povijesnoga muzeja

ZELENCI

Brončane figure jacquemarti, u Dubrovniku zbog boje popularno nazvane zelencima, stoljećima su izbijale sate na gradskom zvoniku. Izrađene su u Dubrovniku 1478., vjerojatno prema zamisli velikoga majstora talijanske renesanse Michelozza di Bartolomea iz Firence, koji je neko vrijeme bio u službi Dubrovačke Republike. Pretpostavlja se da ih je odlio njegov suradnik Michele di Giovanni.
Materijal: zamak (legura cinka, aluminija i bronce)Proizvodnja: Pes

Proizvedeno u Hrvatskoj

DSC 0050

 

SVILA I KOŽA

Poslovna mapa PEČAT DUBROVAČKE REPUBLIKE
Motiv na mapi prikazuje veliki pečat Dubrovačke Republike iz 18. st. Na njemu se uvijek pojavljuju tri kule s likom gradskog zaštitnika sv. Vlaha (na srednjoj kuli), te Svečevi inicijali (S. B.). Veliki je pečat Dubrovačka Republika koristila za međudržavne ugovore. Danas se čuva u Kulturno-povijesnom muzeju.
Koža

Dizajn: ART GO’DEN

DSC 0043

Kravata KARAKA
Motiv na kravati  stilizirani je prikaz dubrovačkog jedrenjaka tipa karakâ, koje su  građene u dubrovačkim brodogradilištima od 15. do početka 17. st., a potkraj 16. st. bile su među najvećim brodovima na svijetu. Svila Dizajn: ART GO’DEN

Dostupna u dvije različite boje.

DSC 0005

Ukrasni podložak KADIFAČA
Inspirirano kadifačom, vrstom konavoskoga veza s poprsnica ženske narodne nošnje. Izrađivana je tehnologijom brojenja, najčešće domaćom svilom u više boja, s dominantnom crvenom.           Primjerci  iz 19. st. čuvaju se u Etnografskom muzeju.
Materijal: black felt i techno

Dizajn: Svjetlana Despot

DSC 0042

NAKIT

Privjesak BRADAN
Privjesak je inspiriran primjerkom dubrovačkoga talira, tzv. ”bradanom” ili talirom sv. Vlaha (kovan između 1725. I 1743.), koji se čuva u Kulturno-povijesnom muzeju. Talirski dubrovački novac izrađivan je od srebra i nazvan po zaštitniku Dubrovnika i Dubrovačke Republike koji je prikazan na aversu novca. Na reversu je grb Dubrovačke Republike. Dubrovački taliri ubrajaju se među najljepše primjerke srebrenog novca u svijetu.
Materijal: posrebrena cinkova legura

Nakit je inspiriran renesansnim florealnim ornamentima sa zgrade Kneževa dvora.
Materijal: posrebrena cinkova legura

Proizvodnja i dizajn: Jor

DSC 0046
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *