Davor Novevski otkrio kako je došao do ideje financiranja svog prvog romana

471

Mladi Cavtatski književnik i kolumnist Davor Novevski odlučio je pokrenuti kampanju grupnog financiranja svog prvog romana nazvanog „Teorija sjene“.

U ovom slučaju, potencijalni donatori i pretplatnici imaju priliku izravno sudjelovati u razvoju romana od „sirovog“ rukopisa do gotovog, ukoričenog izdanja.

Nakon zbirke pripovjetki ‘Ravno do dna’, Novevskome je namjera objaviti svoj prvi roman početkom svibnja. Zato je pokrenuo crowdfunding kampanju kojom namjerava prikupiti oko devet tisuća kuna koliko mu je potrebno za uređenje, lektoriranje, prijelom i tiskanje romana. 

– Nakon prvog ‘ispitivanja terena’ rekao bih i probijanja leda, sada bih volio da ova promocija bude malo ozbiljnija, da ih bude više, a time i više primjeraka knjige. Zamislio sam da to bude fleksibilno financiranje, znači da ne moram skupit točno taj iznos, nego može i manje – govori autor.

Zasad je skupio malo više od 20 posto potrebnog iznosa, što je za prvi dan ‘sasvim ok’, ističe Novevski te dodaje kako kampanja traje mjesec dana. Objasnio kako je došao do ove ideje grupnog financiranja projekta, koja je mnogima strana.

– Crowdfunding je relativno nov način grupnog financiranja nekog projekta. U svijetu je poprilično razvijen, to su ogromni iznosi koji se vrte, dok je kod nas najviše populariziran u Zagrebu, informatičari taj sustav najbolje poznaju. Na dubrovačkom području nisam siguran da to itko radi. Vidio sam ovaj projekt preko društvenih mreža, čak su se i neki portali tako financirali. Pretraživao sam kako oni to rade, pa sam prilagodio sebi. Normalno, cilj mi je prikupiti manji iznos od njih.

Crowfunding funkcionira tako da svatko može uplatiti neki iznos, anonimno ili vlastitim imenom i prezimenom, ali Novevski objašnjava zašto to nije klasično ‘žicanje love’.

– Ovo je na foru ‘nešto daš, nešto dobiješ zauzvrat’. Kad se otvori taj link ima sedam ili osam različitih nagrada koje oni koji su uplatili određeni iznos, mogu dobiti. Ja dobijem novac za izdavanje knjige, ali time se obvezujem dati onima koji su to donacijama zaslužili – nagradu, govori autor, te dodaje kako za doniranih deset dolara svoje ime možete pronaći otisnuto na koricama knjige, a oni koji se odluče na nešto veće donacije, dobiti će i vlastiti primjerak knjige uz posvetu kao i druge kreativne nagrade. 

Otkrio je i koliko je trajalo istraživanje samog projekta prije nego li se upustio u pothvat, ali i pisanje romana.

–  Poprilično je trajalo moje istraživanje oko Crowfunding platforme, tražio sam i strane i domaće kampanje, pa pomalo prikupljanje podtaka, pa sklapanje videa uz pomoć prijatelja, slika… sve skupa možda oko mjesec dana da bi ličilo na nešto.Roman sam pisao mjesecima, ne znam točno koliko. Nekad bih pisao pola sata, pa uru vremena, pa pet dana ništa, pa pet dana svaki dan – rekao je Novevski.  

‘Teorija sjene’ kriminalistički je roman s elementima psihološkog trilera čija je radnja većim dijelom smještena u Dubrovnik i okolna mjesta. Na dvjestotinjak stranica „Teorija sjene“ govori o stvarnom putovanju dvoje likova, ali i metaforičkom putovanju prema spokoju i iskupljenju usput secirajući život i međuljudske odnose u Gradu kroz zanimljive situacije u koje glavni likovi upadaju i ljude koje na svom putu susreću. 

Ukoliko se odlučite pomoći realizaciji ovog projekta i rezervirati svoj primjerak, uključite se u crowdfunding kampanju: https://www.indiegogo.com/projects/teorija-sjene-moj-prvi-roman-book-novel/x/18218520#/

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *