Dubravka Šuica: ‘Podržimo zemlje Istočnog partnerstva uz manje ruske propagande na njihovom europskom putu’

216

Danas je u Europskom parlamentu održana rasprava ususret sastanku na vrhu Istočnog partnerstva (EaP) koji će se održati u Bruxellesu 24. studenog 2017.Danas je u Europskom parlamentu održana rasprava ususret sastanku na vrhu Istočnog partnerstva (EaP) koji će se održati u Bruxellesu 24. studenog 2017.Istočno partnerstvo (EaP) zajednička je inicijativa koja ima za cilj produbiti i ojačati odnose između Europske unije (EU), njezinih država članica i šest istočnih susjeda Armenije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine. U tom okviru, odnosi EU-a i istočnih susjeda određeni su Globalnom strategijom EU-a i revidiranom Politikom europskog susjedstva koje nalažu potrebu za stabilizacijom i otpornosti istočnih susjeda EU.

Dubravka Šuica, predsjednica Radne skupine Europskog parlamenta za Istočno partnerstvo sudjelovala je na raspravi plenarne sjednice u Strasbourgu i naglasila važnost demokratizacije 6 zemalja Istočnog partnerstva i pozdravila je njihove europske aspiracije: 

-Nije lako dobiti bitku između komunizma i demokracije, ali Istočno partnerstvo je uspješna priča. Drago mi je da svih 6 zemalja Istočnog partnerstva ima europske perspektive a svaka pojedinačno pristupa europskim integracijama. Demokratski standardi ovih zemalja su vrlo krhki, mora biti manje ruske propagande. Ova rezolucija je dobrodošla prije sastanka Istočnog partnerstva sljedeći tjedan-kazala je.

Unutar okvira Istočnog partnerstva postoji zajednička obveza donošenja opipljivih rezultata građana diljem regije. Europska komisija i Europska služba za vanjsko djelovanje podržale su 20 ključnih rezultata za 2020. godinu, s ciljevima koji će se postići sljedećim sastankom na vrhu EaP koji će se održati u Bruxellesu 24. studenog 2017. godine. Dosadašnja suradnja temeljila se na četiri ključna područja dogovorena na sastanku na vrhu u Rigi 2015. godine: ekonomski razvoj i tržišne prilike; jačanje institucija i dobro upravljanje; povezivanje, energetska učinkovitost, okoliš i klimatske promjene te mobilnost i međuljudski kontakti.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *