(FOTO) FESTIVAL TREĆE UHO: Gastronomija, poezija, tetoviranje, kultura mladih i filmska umjetnost

106

Festivalska nedjelja započela je onako kao joj i priliči, uz pravu bosansku kafu  u restoranu Taj Mahal. Edina Macanović zajedno sa svojim kulinarskim timom u pravoj maniri bosanske srdačnosti pokazali su nam kako se jufke razvajaju „na ulju“ i „na brašnu“  i rade nadjevi za zeljanicu, sirnicu, krompirušu i burek. Razvijene pite i burek , ispekli su nam domaćini i uvjerili smo se da je prava pita prozračna, lagana i slasna. Neki od nas nisu ni dočekali pečene pite , već su inspirirani viđenim požirili kući razvlačiti svoje prve jufke. Festivalska nedjelja započela je onako kao joj i priliči, uz pravu bosansku kafu  u restoranu Taj Mahal.

Edina Macanović zajedno sa svojim kulinarskim timom u pravoj maniri bosanske srdačnosti pokazali su nam kako se jufke razvajaju „na ulju“ i „na brašnu“  i rade nadjevi za zeljanicu, sirnicu, krompirušu i burek. Razvijene pite i burek , ispekli su nam domaćini i uvjerili smo se da je prava pita prozračna, lagana i slasna. Neki od nas nisu ni dočekali pečene pite , već su inspirirani viđenim požirili kući razvlačiti svoje prve jufke. U večernjim satima svečano otvorenje festivala u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik ogrnulo nas je u poeziju Naide Mujkić i Mirze Okića. Vrlo različiti u svom izričaju a tako fino komplementarni u svom „Hello from the other side“ nastupu, dočarali su nam dijelić onoga kako osjećaju i promišljaju ovaj svijet i život. Muzički su ih nadopunjali Ivo Baule i Barbara Ćorak iz Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Jučer se u sklopu festivala Treće uho u dvorani Ivana Pavla II održalo predavanje „Tradicija tetoviranja Hrvata iz Bosne“. Predavanje je održala povjesničarka umjetnosti i arheologinja Ivana Ereš, dok je umjetnica Jelena Klekar istovremeno oslikavala ruke zainteresiranih. Cijeli taj proces prikazan je na video zidu kako bi se posjetitelji mogli pobliže upoznati sa motivima koje su tetovirali katolici najviše za vrijeme pada BiH pod tursku vlast. Po predaji, katolkinje su se tetovirale (najčešći motiv bio je križ) kako bi bile odbojne muslimanima i kako bi u slučaju da ih odvedu, uvijek znale što su nekad bile. Tadicionalno nazivano bocanje ili sicanje se izvodilo užarenom iglicom koja bi se umočila u smjesu te bi se zatim tom iglicom bocalo po koži na koju bi se prethodno iscrtao simbol. Danas svjedočimo tome kako sve više mladih djevojaka poseže za tim „starinskim“ motivima kako bi očuvale tradiciju svojih baka. Ono što je osobito zanimljivo je da se ti motivi sve češće mogu vidjeti i na onima koji nemaju nikakve veze sa ovim prostorima, pa se tako na društvenim mrežama može naći i mnoštvo stranaca ukrašenih tradicionalnim hrvatskim tetovažama.

Na tradiciju se prikladno nadovezao i klasik Emira Kusturice „Dom za vješanje“ kojem riječi ne mogu odati dužno poštovanje. Ako niste ranije ili na Trećem uhu – svakako ga pogledajte u nekoj drugoj prilici.Danas će se u 21 sat u kinu Visia prikazati  film „Na putu“, drama iz 2010. koju je režirala Jasmila Žbanić u bosansko-hercegovačko-austrijsko-njemačko-hrvatskoj ko-produkciji. Film je nominiran za Zlatnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu.

Dvije glavne uloge tumače hrvatski glumci Zrinka Cvitešić i Leon Lučev.Sutra, na zadnjem danu Festivala Treće uho upoznati ćemo se sa Omladinskim kulturnim centrom Abrašević i njihovim programima, dokumentarnim filmom, radio dramom i planovima razvoja nakon čega ćemo vidjeti koje mostove može scena mladih u Dubrovniku izgraditi s mladima u Mostaru. Jer mostova nam treba, kako bi učili jedni od drugih i zajedno stvarali bolje sutra i sretnije društvo. Filmski The End ove godine je „Epizoda u životu berača željeza“ Danisa Tanovića koji je 2013. na filmskom festivalu u Berlinu osvojio srebrnog medvjeda za najbolji film i najbolju mušku ulogu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *