Dubrovački bračni par koji ima troje djece krijumčario 88 migranata: Ženu sam doveo pred gotov čin

529

Pomorac J. G. K. (29) i nezaposlena trgovkinja N. G. K. (31) iz Dubrovnika bračni su par s troje djece koji je završio pod lupom tužiteljstva nakon što ih je policija, provodeći akciju Koridor II, uhvatila u krijumčarenju 88 migranata na području Like, piše Jutarnji list

U vidno opterećenom autobusu koji je vozio J. G. K. po D1 kroz mjesto Opalić policija je otkrila sedamdeset i jednog ilegalca, a u bunkeru autobusa bilo je još natiskano u nehumanim i ponižavajućim uvjetima njih 17. Radilo se o državljanima Bangladeša, Pakistana, Afganistana, Maroka i Sirije.

Prema iskazu J. G. K. danom Državnom odvjetništvu, novčani dugovi su se nagomilali proljetos tijekom lockdowna kada je posudio novac za biznis, a kako 30.000 eura duga nije uspijevao vratiti, pristao je za taj iznos prebaciti migrante koji su u RH ušli iz Bosne.

– Priznajem to što mi se stavlja na teret. Naime, 12. kolovoza 2020. dogovorio sam prevoženje migranata u Udbini, i to nakon što nisam uspijevao vratiti dug kamatarima. Četiri mjeseca prije toga sam posudio 30.000 eura te mi se šverc učinio kao jedini izlaz za vraćanje duga. Unajmio sam autobus u Dubrovniku 13. kolovoza oko podne te krenuo sa suprugom prema Udbini. Putem sam mobitelom dobivao upute i bilo je dogovoreno da u dva sata poslije ponoći budem na lokaciji. Kasnio sam 20 minuta jer me bilo strah, te sam čak razmišljao i da odustanem. No kroz glavu su mi prošla moja djeca, pa sam ipak autobus zaustavio prema dobivenoj uputi. Otvorio sam vrata i desni bunker. 

Ušle su osobe za koje sam znao da su migranti i da su nezakonito ušli u Hrvatsku i koje sam trebao prevesti do Rijeke. Vjerujem da su me angažirali isti ljudi koji su mi posudili novac u Crnoj Gori, a posuđenim novcem sam namjeravao kupiti autobus i baviti se prijevozom turista – branio se J. G. K. naglasivši da je supruzi, neposredno nakon preuzimanja migranata, rekao o čemu se zapravo radi. Da ju je muž doveo pred gotov čin potvrdila je i N. G. K.

– Suprug mi je rekao da idemo autobusom za Zagreb. Krenuli smo iz Dubrovnika, a shvatila sam što se događa tek kad su osobe počele ulaziti u autobus te se vidjelo da se ne radi o običnim strancima. Uplašila sam se, a tijekom putovanja suprug mi nije ništa puno govorio niti sam ja išta pitala – otkrila je Dubrovčanka.   

Policajci granične policije Korenica uočili su oko 2.20 sati 13. kolovoza u mjestu Jošani autobus koji se iz Korenice kreće prema Udbini te da je vidno “potonuo”. Odlučili su autobus zaustaviti davanjem svjetlosnih signala te su u Opaliću otkrili tajnu koju autobus krije – 88 vidno umornih stranaca bez dokumenata.

IZVOR: Jutarnji list

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *