Dubrovčani iz New Yorka: Tradicionalni susret iseljenika s humanitarnim karakterom (FOTO)

581

Hrvatska matica iseljenika tradicionalno već više od deset godina organizira susret iseljenika u Dubrovniku. I ove godine događaj je upriličen u restoranu Orsan.

Maja Mozara, voditeljica ureda Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku kazala je kako je ovo okupljanje od velikog značaja.

– Na jednom mjestu okupljaju se iseljenici koji se međusobno druže i poznaju, ali i oni koji se ne znaju. Dogovaraju neke zajedničke poslove, suradnje, druženja i slično. Lijepo je uvijek iznova vidjeti i neka druga lica na ovim susretima budući da oni to vole i vesele se  druženju. Nekako sam stekla dojam da se ovo vrijeme i aktivnosti Hrvatske matice iseljenika mjere od susreta do susreta – kazala je Mozara.

Ovaj projekt započeo je davnih godina i kroz njega su Dubrovčani pokrenuli svoju humanitarnu djelatnost davajući novčane priloge potrebitima i bolesnima. Također njihovim donacijama se obnavljaju sakralni objekti u Dubrovniku i Stonu.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica istaknuo je, obzirom da je ovo tradicionalno okupljanje koje donosi rezultate, kako su ova druženja potrebna jer pridonose ulaganju u Hrvatsku i kulturnu baštinu.

– Lijepo je vidjeti da ljudi koji su prva, druga i treća generacija osjećaju ljubav za domom, jer dom je jedan gdje god bili u svijetu. Drago mi je da Dubrovnik može biti njihov domaćin i voljeli bismo da se jednog dana vrate. Ne znam koliko je to realno, ali mi u Hrvatskoj moramo ostvariti preduvjete za povratak naših iseljenika – zaključio je Potrebica.

Susretu je nazočila i zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *